Srdcovka, chrupka, Mareše (používá se na maraschino), třešeň ptačí (ptáčnice), a tak bychom mohli pokračovat. Známe zhruba 1.000 druhů třešní. Toto u nás velmi oblíbené ovoce, které řadíme mezi peckovice, pochází z Malé Asie, odkud v římských dobách proniklo do Evropy. A jak si na nich dlouho pochutnáváme na našem území? Už od 12. století.

Ovoce plné cenných látek

třešněTřešně udělají dobře nejen našim chuťovým pohárkům, ale prospějí i našemu zdraví. Jsou totiž bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Z těch prvních jsou v třešních zastoupeny vitamin C, celá skupina vitaminů řady B, vitamin E, vitamin P a vitamin A. Pokud jde o minerály, najdeme v nich draslík prospěšný pokožce, fosfor, hořčík, síru, vápník a sodík. Dále obsahují mangan, železo, měď a zinek. Jejich dužninu tvoří více než 80 % vody, dále pak jsou v ní ovocné cukry. O důvod víc, proč si třešňovou sezonu pořádně užít a dopřát si třešní, co hrdlo ráčí. Jejich konzumací podpoříme například čištění jater a ledvin. Barviva antokyany působí jako antioxidanty. Třešně mají také mírně projímavý účinek, takže pomáhají proti zácpě. Podle některých údajů 1/4 kg třešní denně významně sníží hladinu kyseliny močové v krvi, což působí preventivně proti artritidě i parodontóze.

Jak třešně nakupovat a konzumovat

třešňová šťávaTřešně nekupujeme jenom podle vzhledu, ale raději je rovnou ochutnáme. Mohou totiž vypadat krásně, ale být bez chuti, vodnaté. Protože se toto ovoce rychle kazí, konzumujeme ho rychle a zbytečně neskladujeme. A jak nám všem vštěpovali do hlavy v dětství - větší množství třešní snědené na posezení nikdy nezapíjíme, protože by se jejich objem ve střevech zmnohonásobil.

Třešně pro krásu

Energetická hodnota třešní je 197 kJ na 100 g - jsou tedy také vhodným dietním pokrmem a využijeme je při redukčních dietách. A to jako dužninu nebo šťávu - tu můžeme přidávat k jiným ovocným šťávám. Na odpeckování se hodí mechanický odpeckovávač, který se dá koupit.

Třešně jsou nám také prospěšné i zevně. Konkrétně tak, že nám pomáhají hydratovat pokožku.

Třešňové lahůdky

Ale na co se přece jenom na počátku každého léta těšíme nejvíc, to jsou báječné třešňové hody v mnoha podobách. Kromě takových evergreenů, jako jsou třešně v rumu, knedlíky, třešňová bublanina, existuje mnoho dalších receptů - domácích, třešňový koláčregionálních i zahraničních. My dnes pro zpestření přinášíme tři staré a neobvyklé.

Prvním bude prastarý recept z 19. století, psaný kouzelnou češtinou:

Koláč se třešněmi

Dej na misku 1/4 kila másla, 1/4 kila ztlučeného cukru a tři to pospolu hodnou chvíli, pak přidávej, jedno po druhém, 6 vajec, každé dobře promíchej, neb na pilném tření záleží nejvíce podaření tohoto výborného těsta; k posledu vmíchej do něho 1/4 kila pěkně prosáté mouky, s půl citronu drobně usekanou kůru a klaď po lžíci těsto na plech, máslem potřený a okolkem obroubený, rozetři je opatrně všude stejně, poklaď třešněmi a peč pak tento dobrý koláč nejméně půl hodiny.

Třešňové omelety do třetice

třešňová omeletaNa pánev vlijeme polovinu obvyklého těsta na omeletu, načež na těsto rovnoměrně poklademe půlky třešní bez pecek. Zalijeme zbylým těstem a celou omeletu dopečeme i po druhé straně. Sypeme moučkovým cukrem.

Smažené třešně jsou naším druhým tipem

Na smažené třešně si nejprve připravíme těstíčko ze 3 dcl mouky, 3 dcl smetany, 2 žloutků, špetky cukru, špetky soli. Svážeme stopky 4 třešní co nejblíže dužnině, načež vše ponoříme do těstíčka tak, aby stopky zůstaly suché. Usmažíme a posypeme moučkovým cukrem. Potom nit odstraníme a podáváme.

-ag-Foto: www.profimedia.cz