Není papír jako papír

Vzhledem k tomu, že se roličky od toaletního papíru a kartony na vejce vyrábějí z několikrát recyklovaného papíru, nejde je už znovu využít na něco jiného. Měly by proto skončit ve směsném odpadu nebo na kompostu. Do kontejneru na papír dále nepatří ani zamaštěné ubrousky a utěrky nebo krabice od pizzy, na jejímž dně se obvykle nachází velká mastná skvrna.

Mezi papír bychom překvapivě neměli vyhazovat ani účtenky, vytištěné na tzv. termopapír. To samé platí pro papíry povoskované nebo kartony od mléka a džusů.

Tuba od zubní pasty

Tubičky od zubní pasty jsou sice na povrchu plastové, ale z vnitřní strany je pokrývá vrstva hliníku, takže do kontejneru na plasty nepatří. Na druhé straně sem ale můžete bez obav vhodit polystyren, pokud nebyl znečištěn mastným jídlem nebo na něm neulpěly zbytky omítky.

Obal od chipsů a zrcadlo

V případě obalů od brambůrků a křupek není jednoznačné, kam je máme vyhodit. Vodítkem je znak trojúhelníku s číslem 5 a písmeny PP. Obal označený tímto symbolem mezi plasty skončit může. Sporné jsou také střepy z rozbitého zrcadla. Do kontejneru na sklo by měly přijít opravdu jen běžné sklenice a lahve, případně jejich střepy. Zrcadla obsahují příměs kovů, a tak je potřeba je vyhodit buď do směsného odpadu, nebo odvézt na sběrný dvůr. Mezi sklo určené k recyklaci nelze počítat ani sklo varné či autosklo.

Vymývat, nebo nevymývat?

Někdo kelímky a PET lahve poctivě vymývá, aby je do kontejneru na plast vhodil důkladně čisté. Není to však nutné, protože plasty po rozdrcení procházejí pracím procesem, který je zbytků jídla a nečistot zbaví. Stejně tak z lahví nemusíme odstraňovat uzávěry a etikety. PET lahev je ale dobré sešlápnout, aby se jich do kontejneru vešlo co nejvíce.