Náladu bezpečně v létě zkazí jedna věc: když ve velkém horku začne zlobit chladnička, začne téct, odejde chladivo a podobně. Spotřebiče jsou vedrem přetížené, a tak se to zkrátka občas stane. Jakmile udeří vedra, ihned všichni spěcháme k ledničkám a nastavíme je na maximum. Spotřebičům hlavně staršího data hrozí nebezpečí, pokud „jedou“ dlouho na plný výkon a mají vysokou vrstvu námrazy. Chladničky se prostě v déletrvající vlně teplejších dnů rády rozbíjejí, a opraváři mají napilno. Bohužel některé z nich se opravit nepodaří. Takže nastane nepříjemný problém, potraviny někam přemístit, pozvat opraváře a v nejhorším případě starou ledničku odstranit (není to tak jednoduché, nelze ji vyhodit do kontejneru) a vydat se na obhlídku chladničky nové.

Chladnička navždy zkolabovala. Co s tím?Samozřejmě zákon schválnosti pracuje a chladnička se definitivně rozbije uprostřed vlny extrémního horka. Právě když je plná masa a dalších potravin, nejlépe před víkendem. První pomoc – pokud máme samostatný mrazák, přesuneme část zásob tam, část uvaříme, pomoci si můžeme cestovní příruční chladničkou s chladicími kostkami. Tam jídlo zůstane asi 24 hodin chladné.

Rychle se kazící potraviny zkonzumujeme a vyrazíme pro novou chladničku. Pokud ji nechceme vybírat v rychlosti, nemáme čas a náladu probírat se nepřebernou řadou typů na trhu, nebo je to čára přes finanční rozpočet, zamíříme do specializovaného bazaru, kde se vždycky nějaká slušná chladnička za málo peněz sehnat dá. Musíme mít ale štěstí, protože hlavně malé typy jdou rychle na odbyt – lidé si je berou na chaty. Jen výjimečně narazíme na novější úsporný spotřebič v nějaké přijatelné energetické skupině. Staré chladničky ještě označení skupin nemívaly, takže se dá předpokládat, že budou energeticky náročné, a brzy bychom měli najít definitivní řešení a vybrat chladničku novou.

Starou chladničku jen do sběrného dvoraA co s rozbitou chladničkou? Neodveze-li ji opravář, tak ji musíme sami dopravit do sběrného dvora. To je jediné místo, kam se vyřazené chladničky smějí umístit. Pro obyvatele příslušného města nebo obvodu je to bezplatné. Jinak fungují různé firmy, které vám za poplatek chladničku do sběrného dvora odvezou.

-ag-Foto: Ariston