Kde všude můžeme čedič použít? Vzhledem k vlastnostem této vyvřeliny prakticky všude. Například ho můžeme najít:

  • Stavební kameny: Čedičové kameny se často používají jako stavební materiál pro výrobu zdí, fasád a dlažeb. Čedičové kameny jsou obvykle řezány na různé tvary a velikosti a používají se pro vytváření dekorativních detailů.
  • Dlažby: Čedičové dlaždice jsou ideální pro venkovní aplikace, protože jsou odolné proti poškození, vysokému tlaku a povětrnostním vlivům. Jsou vhodné pro použití na terasách, chodnících a nádvořích.
  • Střešní krytiny: Čedič se také používá jako materiál pro střešní krytiny. Čedičové střešní tašky jsou velmi odolné a mají vysokou únosnost.
  • Výplně okenních otvorů: Čedičové desky jsou velmi oblíbené pro výplně okenních otvorů. Jsou lehké a snadno se instalují.
  • Kamenné obklady: Čedičové obklady jsou vynikající pro vytváření krásného vzhledu pro interiéry a exteriéry. Jsou velmi odolné a snadno se udržují.

V souhrnu lze tedy říci, že čedič je vynikající materiál pro použití ve stavebnictví a může být využit v mnoha různých aplikacích, od stavebních kamenů a dlažeb až po střešní krytiny a obklady.

Tady se můžete o čediči dozvědět víc:

Zdroj: Youtube

A co v zahradě?

Čedičové kameny a desky jsou vynikající pro vytváření zídek nebo při stavbě zahradních jezírek, vodopádů, okrajů a podloží pro jezírka. Čedičové kameny jsou velmi odolné a mohou snadno vydržet vysoký tlak vody. Kromě toho mají čedičové kameny také přirozenou a krásnou strukturu, která vytváří zajímavé textury v zahradním prostředí.

Při použití čediče na stavbu zahradního jezírka je však důležité dodržovat správné postupy, aby byla zajištěna stabilita a bezpečnost konstrukce. Například by měl být použit správný typ čediče, aby se minimalizovalo riziko praskání nebo rozpadání kamenů. Dále je třeba dbát na to, aby byly kameny správně umístěny a připevněny k základům tak, aby neklesaly nebo se neotáčely. Také by měla být dodržována vhodná výška a sklon jezírka pro zajištění bezpečnosti a stability.

Problémy s čedičem

I když je čedič vynikající materiál pro použití ve stavebnictví, existují některá omezení, která by měla být zohledněna při jeho použití.

  • Pevnost: Pevnost čediče může být menší než u jiných kamenů, jako je například žula. To znamená, že pro určité aplikace, jako jsou například nosné sloupy, je třeba použít větší množství kamenů nebo jiné materiály, které jsou pevnější.
  • Trvanlivost: I když je čedič poměrně odolný proti povětrnostním vlivům, může se stát, že se s časem rozpadne nebo praskne. Proto by měl být čedič pečlivě vybírán a správně instalován, aby se zajistila jeho trvanlivost.
  • Odstín a barevná stálost: Odstín a barevná stálost čediče mohou být různé v závislosti na konkrétním místě těžby. Pokud se vytváří náročné designové prvky, jako jsou mozaiky nebo barevné obklady, je třeba mít na paměti, že mohou být odstíny čediče různé, což může mít vliv na celkový vzhled projektu.
  • Náchylnost k oslabení: Čedič může být náchylný k oslabení a praskání v důsledku změn teploty a tlaku. Proto je důležité pečlivě vybírat čedičové kameny a dbát na to, aby byly správně instalovány tak, aby se minimalizovala rizika poškození.


Celkově lze říci, že při použití čediče ve stavebnictví by měla být zohledněna jeho omezení, aby se zajistila bezpečnost, stabilita a trvanlivost konstrukce.