Stále zelený jehličnan cedr libanonský (Cedrus libani) patří mezi pomalu rostoucí dřeviny exotického původu, jejichž stáří se udává v řádech několika staletí. Nejstarší volně rostoucí cedry libanonské se údajně dožívají úctyhodného věku tisíc let či dokonce více. Pochází z oblastí dnešního Blízkého východu a vždycky šlo o velmi ceněnou dřevinu. Odolné cedrové dřevo se mělo použít dokonce při stavbě Šalamounova chrámu v Jeruzalémě, využívaly ho mnohé národy starověku, ale také olej k balzamování nebo pryskyřici jako vykuřovadlo. To bohužel vedlo k tomu, že dnes jsou cedrové háje spíše vzácnou raritou.

Všechno je zajímavé

Co je na něm zajímavé, když za pár let trochu povyroste? Všechno. Jak statný kmen a nemusí být jen jeden, tak hustě rostoucí větve poseté jehličím tmavě zelené barvy často s namodralým tónem. Rozložitá koruna připomíná tvar kužele, později může vypadat jako monumentální deštník, prodávají se i kultivary s převislými větvemi. Válcovité květy se objevují na podzim a šišky tvarem evokují soudky. Časem přirozeně rozpraskaná kůra už jen dotváří celkovou image. Navíc co konkrétní strom, to trochu jiný vzhled, určitě i vám vyroste originál.

Výběr místa, vhodná péče

Ve své domovině se cedru libanonskému daří v nadmořských výškách asi 1300 až 2000 metrů, dobře snáší sněhovou nadílku i velké mrazy. Nicméně proměnlivé teploty v českých a moravských krajích hlavně v zimě tomuto výjimečnému stromu extra nesvědčí. Nejlépe se mu bude dařit v místech slibujících stálejší podnebí a ochranu před silnými větry, dostatek slunce, prostoru a mírně vlhkou zeminu. Dobře snese suchou, naopak příliš vláhy vede k uhnívání kořenů (počítejte s drenáží). Dopřejte mu ideálně zásaditou půdu s dostatkem vápníku a nevysazujte ho do blízkosti dalších jehličnanů. Vhodné stanoviště skutečně vybírejte pečlivě, vzácná dřevina není zvyklá na přesazování.

Na mráz je zvyklý, ale chraňte ho

Přestože je mrazuvzdorný, právě zimní výkyvy teplot nesnáší dobře, zejména mladé stromky jsou náchylnější k namrzání. Zkušenější tvrdí, že pokud stromek u vás na zahradě přežije prvních asi 4 až 6 let, měli byste mít vyhráno. Minimálně prvních několik let růstu se také výslovně doporučuje chránit ho na zimu například fólií či netkanou textilií. Což pomáhá i preventivně vůči nadměrné vláze (ke kořenům se nedostane víc chladné vody, než by bylo pro cedr zdrávo). A když se stane, že jehličí kvůli mrazové náloži opadá, netrapte se předčasně a počkejte do jara, mělo by znovu vyrůst.

Jen pro trpělivé

Těšte se, že za pár desetiletí cedr libanonský doroste třeba do výšky až 10 metrů, nebo i výše, s ohledem na daný kultivar (v přírodě se běžně výška těchto stromů počítá v řádech několika desítek metrů, ale také to trvá mnoho let). A kdybyste si nakonec netroufli na pěstování tohoto unikátního stromu, třeba vás bude bavit jako bonsaj. Ale i ta si žádá vaši starostlivost a také trpělivost.