Hodí se vám doma, když něco hledáte, potřebujete vyřešit drobnou opravu nebo si večer číst, a přitom nerušit ostatní. Děti si nasazují čelovky, když podnikají dobrodružné výpravy a hrají si v bunkrech, které si vybudují v pokojíčku nebo na zahradě. Vypnuli proud? Zase sáhnete po čelovce. Jdete na procházku nebo večer běháte? Potřebujete posvítit na cestu. A až vyrazíte na výlet, jistě nebude chybět ani ve vašem batohu.

Jakou vybrat baterii

Čelovky se standardně vybavují LED diodami, které se napájí několika způsoby. Základ představují takzvané knoflíkové baterie, zlatým středem jsou tužkové a mikrotužkové baterie. Výkonnější čelovky potřebují Li-ion akumulátory a lithiové baterie, ale to už je tip hlavně pro aktivní sportovce, kteří podnikají náročnější výpravy na kole, slézají hory nebo se pouští do jiných expedic. Existují rovněž čelovky s dobíjecím akumulátorem, který lze v případě nouze vyměnit za běžné tužkové baterie.
Měli byste vědět: Doma i venku mějte po ruce náhradní baterie. Praktické se jeví právě dobíjecí, v exteriéru k jejich nabití lze využít také powerbanku.

A co výkon

Světelný výkon neboli světelný tok se uvádí v lumenech a napovídá, jak bude čelovka svítit. Pro běžnou potřebu stačí tok do 100 lumenů, třeba až půjdete venčit psa nebo do sklepa pro brambory. Ale pokud běháte, nasazujete běžky a vůbec vás baví outdoorové aktivity, vybírejte výkon vyšší, mezi 100 až 400 lumeny. Důležité je, na jakou vzdálenost čelovka posvítí a také jak široký bude světelný kužel.
Měli byste vědět: Užší světelný kužel rovná se delší dosvit, širší světelný kužel osvětlí hlavně prostor kolem vás a před vámi, ale na kratší vzdálenost.

Výdrž, hmotnost, bezpečnost

Všímejte si údaje o maximální výdrži. Někdy až praxe ukáže, jak na tom konkrétní čelovka je. Solidní výrobci uvádějí reálný čas, po jaký bude baterie stále dobře svítit. U neznačkových produktů se může stát, že do doby výdrže výrobce započítává veškerý čas svitu, i když už baterka sotva bliká. Když ji potřebujete krátký čas, váhu asi řešit nebudete. Přesto zmiňme, že čelovka s vyměnitelnými bateriemi je lehčí než ta s integrovaným akumulátorem.
Měli byste vědět: Ještě si ověřte parametr stupně krytí IPXX, první X avizuje ochranu před nebezpečným dotykem a vniknutím cizích těles (prachu), druhé X označuje ochranu před vodou.

Něco navíc

Některé čelovky dokážou nabídnout další funkce. Například více režimů svícení (intenzita, směr toku, šířka kužele světla, případně i barva světla). Čím snáze se dají mezi sebou přepínat, tím lépe. Nebo paměť posledního nastavení pro další rychlé použití. Hodí se rovněž indikátor stavu nabití. Kdybyste ji používali v terénu, oceníte takzvané SOS blikání pro případ nouze a příslušenství, aby se dala připevnit na helmu, řídítka na kole a podobně. „Některé rovněž lze vyjmout z pásku a vytvořit z nich ruční svítilnu. A třeba se mezi čtenáři najdou i tací, kteří ocení technologie, díky nimž čelovka pomocí senzoru rozezná okolní světelné podmínky a přizpůsobí se jim. Například podíváte se do dálky a vzápětí koukáte do mapy,“ upřesňuje Jiří Hubička ze společnosti Moris design.
Měli byste vědět: Čelová baterka se dá propojit také s aplikací v chytrém telefonu.

Ani u čelovky za pár stovek však není na škodu nejprve ji vyzkoušet. Aby vám na hlavě opravdu dobře seděla a neklouzala v ten nejméně vhodný okamžik.