Čemeřice jsou otužilé trvalky. Stačí, aby se v zimě na pár dní oteplilo a rozkvete. Po ochlazení se květy zatáhnou a čekají na další vlnu tepla. Pak se opět předvedou v celé své kráse. Květy jsou pěkné ještě dlouho po odkvětu, protože plátky neopadávají, jen postupně mění barvu do zelené a ve středu vytvářejí tobolky plodů.

Jaké jsou druhy čemeřic?

Čemeřic je spousta druhů. K nejčastěji pěstovaným v našich končinách patří čemeřice černá a čemeřice východní. Dalšími oblíbenými druhy jsou také čemeřice zelená, nachová, bílá nebo dokonce čemeřice smrdutá.

Čemeřice černá obvykle vykvétá v prosinci, ale přijde-li podzimní sníh brzy, může se to stát už na konci listopadu. Zdobí ji bílá kvítka s růžovým nádechem. Čemeřice východní rozkvétá začátkem jara. Potěší zejména pestrostí svých květů. Jejich paleta se pohybuje od bílé, přes nazelenalou, až po červenou.

Pěstování čemeřice

Pěstování čemeřice vyžaduje pečlivý výběr stanoviště. I když je to poměrně nenáročná trvalka, slunce v lásce nemá, takže se jí zavděčíte místem v polostínu až stínu, pod listnatými keři nebo stromy, blízko zdi. Čemeřice se hodně rozrůstá, takže jí poskytněte dostatek prostoru a nesázejte více rostlinek těsně u sebe.

Nejlépe se čemeřici daří ve vlhké, ale dobře propustné vápenité půdě. Během kvetení vyžaduje pravidelnou zálivku, tedy pokud nemrzne. V létě jí přelití naopak škodí, protože může docházet k rozvoji plísňových a houbových chorob.

Čemeřice je jedovatá

Čemeřice je jedovatá rostlina, která byla v antických dobách považovaná za služebnici černé magie. Celá rostlina, zejména pak semena a oddenek obsahují nebezpečné, pomalu vstřebatelné jedy. Po jejím trhání či ošetřování si nezapomeňte umýt ruce. Děti k ní raději nepouštějte, aby krásný květ nechtěly ochutnat.