Dům na Muswell Hill v severním Londýně je dílem Gregory Phillips Architects, kteří podobných přestaveb mají nyní už víc. Muswell Hill je jakýmsi odrazovým můstkem pro další a další zakázky podobného typu. Vždyť zvítězit u Daily Telegraph je ohromný PR.

Dům ze třicátých let potřeboval zvětšit prostor a zmodernizovat. Sice jeho 220 m² by někomu stačilo, ale ne tolik zadavateli. Ten chtěl především zvětšit miniaturní kuchyň a upravit společné prostory pro setkávání celé rodiny.

Architektura

A tak vznikl projekt, který vytáhl obývací pokoj s kuchyní ven do zahrady pomocí bílé hranolovité přístavby. Nic světoborného, vždyť to jsme tady viděli už mnohokrát. Ale většina ostatních konkurentů si vzala příklad právě tady. Vždyť tohle je dílo z roku 2007 a ceny sklízel architekt v roce 2008. Navíc je tato přístavba více organická. S domem totiž nesvírá jen pravé úhly. Čelní stěna s ohromným prosklením (85 m²) se třemi posuvnými částmi je totiž vůči domu mírně odkloněna. Nevypadá to tedy jako obyčejný přistavěný kvádr, ale ze stěny domu přirozeněji vystupuje.

architektura

Vytažením jedné hrany dál a zatažením druhé hrany se docílilo stejně velkého prostoru, jako by to bývalo v případě kvádru, ale lepšího využití zahrady.

Uvnitř pak najdeme nábytek od B&B Italia a Minotti, kuchyně je od Boffi, vybavení koupelen je od Ashton and Bentley.

Foto: Gregory Phillips Architects