Začíná to už ráno drobky z krájení pečiva. Během dne se k tomu přidá třeba rozsypaná mouka nebo těstoviny a vylitá šťáva z převržené skleničky. Jen málokdo dokáže vařit, aniž by mu tu a tam něco neupadlo nebo nepřeteklo. V domácnosti s malými dětmi jsou pak takové karamboly na denním pořádku.

A tady se dostává ke slovu centrální vysavač, který všechen tento nepořádek pomůže rychle a efektivně uklidit. Díky tomu, že tyto typy vysavačů disponují mnohem vyšším výkonem a sací silou než klasické vysavače, dokážou kvalitně vysát i jemné nečistoty. V kombinaci s doplňky dokážou udržet právě v kuchyni nejen podlahu, ale i pracovní plochy linky v čistotě.

Proč je centrální vysavač vhodnější

Centrální vysávání je zejména hygieničtější a zároveň nejpohodlnější způsob vysávání, neboť vysáté nečistoty se odvádí potrubím do centrální sací jednotky umístěné mimo obytnou část. Nedochází tak k zpětnému víření prachu v místnosti jako u klasických vysavačů, které zachytí jen větší částice a menší, jež mohou způsobit zdravotní potíže při vdechování, vracejí zpět do vzduchu v místnosti. Nezanedbatelným plusem je jeho bezpečnost pro děti vzhledem k tomu, že veškeré připojení k elektrické síti je mimo obytnou část domácnosti.

ČTĚTE TAKÉ:

K vysávání slouží pouze dlouhá pružná hadice, kterou napojíte na zásuvku sacího potrubí. Menší byt zvládnete vysát z jedné zásuvky, pro větší byty nebo rodinné domy je třeba instalace více zásuvek, aby hadice dosáhla všude. Pro kuchyně, předsíně a další trvale namáhané prostory jsou určeny kratší, pevně instalované hadice nebo ještě lépe samonavíjecí hadice. Držák hadice je umístěn na zdi, v kuchyňské lince nebo je hadice schovaná uvnitř sacího potrubí, z něhož se jednoduše vytáhne a po skončení vysávání si ji potrubí samo vcucne zpět.

Jako doplněk slouží zametací štěrbina, která je rovněž vyústěním sacího potrubí. Ta se umisťuje do spodní části kuchyňské linky těsně nad zem, aby do ní bylo možné přímo zametat nečistoty. Další vychytávkou je výsuvná lopatka na drobky, která se montuje do skříňky kuchyňské linky přímo pod desku. Lopatka se jen povytáhne a zametou se do ní drobky, které opět putují potrubím do sběrné nádoby.

Půvab včasné instalace

Počáteční nevýhodou může být s ohledem na rozvody potrubí instalace centrálního vysavače v již zařízeném interiéru. Optimální je řešit zabudování systému centrálního vysávání už při výstavbě domu nebo bytu či při jejich rekonstrukci.

Když není místo

Pokud se nenajde vhodné místo pro instalaci centrálního vysavače třeba v technické místnosti nebo garáži, což je problém zejména bytů, lze ho nahradit některým z menších typů s nižším výkonem, určených speciálně pro tyto účely. Důležité je, aby i u těchto malých vysavačů, které se dají umístit i do skříňky v kuchyňské lince nebo vestavěné skříně, byl umožněn vývod přefiltrovaného vzduchu ven mimo objekt. Ve výjimečných případech, kdy není technicky možné toto zajistit, lze vysavač vybavit HEPA filtrem. Tím ale ztrácí jednu ze svých největších předností.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com