Cena rodinných domů se v České republice loni zvýšila v průměru o čtyři procenta. Příčinou je růst počtu zájemců o bydlení v rodinných domcích v celé ČR. Ve srovnání s předloňskem se počet zájemců o rodinné domy zvýšil o sedm procent. Ceny rodinných domů i stavebních pozemků se však liší podle kraje. Ceny se budou zvyšovat i letos, a to o pět procent, hlavně ve velkých městech. Vyplývá to z analýz realitních společností, které má ČTK k dispozici.

Ceny pozemků a rodinných domů stouply podle ředitele realitní společnosti MEXX Reality Reného Hradeckého ve většině regionů. "V tomto roce stouply ceny stavebních parcel již o pět procent. Stejný vývoj očekáváme i v druhé polovině tohoto roku, " dodal Hradecký.

Vývoj cen nemovitostí souvisí s kupní silou obyvatel jednotlivých regionů. Proto podle Hradeckého například na Ústecku se ceny téměř nehýbou. Ceny stoupají podle něj hlavně v Praze, Brně, Plzni, Liberci a Ostravě.

Běžný rodinný dům 5 + 1 s pozemkem kolem 700 metrů čtverečních se dá pořídit v ČR podle AAABYTY.CZ od 1,6 milionu do deseti milionů korun.

V okrajových částech Prahy stojí typický rodinný dům podle AAABYTY.CZ 4,5 až 5,5 milionu korun. V lokalitách blíže centru se však cena pohybuje mezi 8,5 a 9,5 milionu korun. Ceny stavebních pozemků se v Praze a okolí vyšplhaly podle AAABYTY.CZ na 4500 až 5500 korun za metr čtvereční.

Velká poptávka po rodinných domcích je podle analýzy i na Brněnsku. Cena běžného rodinného domu se na Brněnsku pohybuje průměrně mezi dvěma až pěti miliony korun. Stavební pozemky se podle lokality dají pořídit mezi 500 a 2000 korun za metr čtvereční. Největší zájem je o lokality kolem přehrady a o vinařské oblasti.

Také Karlovarský kraj nepatří podle společnosti AAABYTY.CZ k nejlevnějším. Například průměrná cena rodinného domku se pohybuje kolem čtyř milionů korun. Cena stavebních pozemků se na Karlovarsku pohybuje v průměru kolem 1110 korun za metr čtvereční.

Naopak v Pardubickém kraji je cena nižší, protože poptávka po rodinných domcích není v kraji příliš velká. V tomto kraji stojí typické rodinné domky mezi třemi až čtyřmi miliony korun.

Relativně levné jsou pozemky i rodinné domy v Olomouckém kraji. Průměrná cena stavebního pozemku v okolí Olomouce se pohybuje okolo 1400 až 1500 korun za metr čtvereční. V oblasti Šumperska a Jesenicka jsou však ceny diametrálně nižší, řádově o polovinu až 60 procent. Ceny běžného rodinného domku v okolí Olomouce se pohybují v rozmezí čtyř až pěti milionů. Šumpersko a Mohelnicko jsou ale mnohem níže. Ceny zakotvily podle společnosti mezi 800.000 až 1,6 milionu korun.

Také Ústecko tradičně patří mezi nejlevnější regiony České republiky. Odpovídá tomu i průměrná cena stavebních pozemků, která se pohybuje kolem 500 korun za metr čtvereční. Ceny běžného rodinného domku se v průměru pohybují kolem dvou milionů korun.

-ČTK-

Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.