Černá barva je vhodná pro vytvoření formální neosobní atmosféry. S touto barvou by se to však nemělo přehánět. Je totiž příliš jinová, což ve feng-šuej znamená protiklad jangu. Jang představuje život a růst, jin naopak pokles a umírání. A proto by černá barva při zařizování interiéru pro bydlení z pohledu feng-šuej měla hrát pouze doplňkovou funkci. Podle světových stran je černá barva v menším množství vhodná v severním, východním a jihovýchodním sektoru domu nebo bytu. Tak například v severním sektoru, odpovídajícím za úspěšnou kariéru, lze pověsit černobíle fotografie s motivem vody. Jedná se o sektor, kde by měl dominovat prvek „voda“, a proto zde černá barva podpoří jeho klady (kariéra). V jihovýchodním (bohatství) a východním (rodina) sektoru lze využít černě zbarvené dekorační předměty, například skleněné vázy vlnitých tvarů. V těchto dvou sektorech má dominovat prvek „dřevo“ a „voda“ ho dobře podporuje.

Černá pro zvýraznění, ale s citem

V tradičním feng-šuej je černá barva spojená s prázdnotou a tajemnem. Znaky a symboly namalované černou barvou mají větší sílu. Černá barva upoutává pozornost, a tak ji lze záměrně použít na podtrhnutí a zvýraznění detailů. Této vlastnosti se také hojně využívá v jakémkoliv písmu.

TIP: Zajímáte se o feng-šuej a potřebujete se zařízením bydlení v duchu této filozofie poradit? Nechte si poradit zdarma.

Černá barva pohlcuje světlo. Proto by její používání v menším prostoru mělo být obzvlášť opatrné. Je rozumné vyvarovat se černě zbarvenému nábytku v tmavých rozích nebo zákoutích domu, neboť tam prohlubuje pohlcování světla. Zároveň tak prostor opticky zmenšuje a zastavuje tok energie. V harmonickém prostředí má energie neustále kolovat, tak jako obíhá krev v žilách. Energie bez pohybu stárne stejně jako stojatá voda, která časem začne zapáchat.

Černá pomůže v kanceláři i v interiéru obchodu se sportovním oblečením

Neosobní černá barva je velmi oblíbená při zařizování kanceláří. Lze ji kombinovat s bílou, stříbrnou, šedou a modrou barvou. Tyto kombinace podpoří soustředění, pracovitost, autoritu a formální odstup. Kanceláře ve zmíněných barevných kombinacích jsou vhodné především pro finanční instituce. Kde tok financí lze přirovnat k toku vody. Ovšem v takových prostorách lze jen stěží očekávat otevřenost, přátelskou atmosféru a dobrou soudržnost kolektivu.

Černá barva dokáže vytvářet agresivní kontrasty. Tuto vlastnost černé lze využit například v interiéru obchodu zaměřeného na sportovní oblečení a doplňky. Zde se nejlépe hodí kontrast černé a červené, který působí lehce adrenalinově a vzbuzuje krátkodobý vzestup energie. Člověk tak najednou dostává chuť k aktivnímu pohybu.

Černá má stop v dětských i jižně orientovaných pokojích

Podle feng-šuej jsou i místa, kde černá barva vítána není. Především se jedná o jižní sektor domu, odpovídající za úspěch a společenské uznání. Zde by totiž měl dominovat prvek „oheň“ a černá barva představující vodu je s ohněm v přímém konfliktu (voda hasí oheň). Nedoporučuje se černou barvu používat při zařizování dětských pokojů. Zde by jinová umírající energie mohla tlumit jangovou energii růstu. Černá barva není vhodná pro lidi se sklonem k depresím. Nedoporučuje se též černá barva pro společenské interiéry, kde by měla probíhat upřímná a otevřena komunikace.

Kde, jak a s čím v interiéru černou barvu použít, poradí ing. arch. Veronika Haroldová v listopadovém čísle časopisu Dům a Zahrada, které vychází 18.10.2011.