Černá barva prostor opticky zmenší

Pokud si vymalujete celou ložnici černou barvou a přidáte k tomu černý nábytek, je jisté, že se v ní budete cítit nepříjemně – možná jako v komoře. Pokud chcete s černou barvou pracovat i ve svém interiéru, musíte s ní pracovat mnohem opatrněji a pečlivěji než s kteroukoliv jinou barvou. Nesmíte zapomínat na to, že jde o barvu pohlcující světlo, navíc opticky zmenšuje prostor.

Zatímco v jednom bytu si ji budete moct dovolit použít klidně na celou stěnu, jinde bude vhodnější sáhnout po černém nábytku a v těch nejmenších prostorách se bude hodit maximálně ve formě doplňků a dekorací.

Jakým způsobem můžete vnést černou i k sobě domů?

Nejlépe se vám černá barva do vašeho bytu či domu vnese za pomoci závěsů – tam bude vypadat nejen elegantně, ale navíc se bude jednat o praktické řešení. Pokračovat můžete třeba u černého jídelního stolu, případně u černých jídelních židlí. Černá barva může působit nesmírně elegantně, ale i depresivně. I proto myslete na to, že méně je někdy více.

Černá vypadá dobře také na dekoracích – můžete si pořídit černou lampičku, porcelán, příbory, ale klidně i polštářky na pohovku. Podle toho, s jakými barvami černou zkombinujete, bude celý prostor působit. Vyhýbejte se její kombinaci s blankytně modrou, růžovou nebo červenou. Mnohem vhodnější je kontrast s bílou barvou, kombinace s tlumeným odstínem zelené a modré, ale třeba i s jasnější hořčicovou.

V ložnici zase oceníte černé povlečení, případně černé noční stolky. Nikdy však nemějte v černé vše v pokoji.

Zdroj: ireceptar.cz