Za projektem stojí J. Mayer H. Architects. Ti navrhli soustavu čtyř samostatných budov, které vytváří vlastní malé náměstíčko. Nechtěli zastavět volný pozemek jednou velkou megalomanskou budovou. Raději se rozhodli vytvořit komplex menších budov, který by vytvářel vlastní prostředí.

A to se mu opravdu daří. Hlavně díky netradičnímu monochromatickému pojetí. Bílé obkladové desky jsou doplněny černými geometrickými vzory. Stejný vzor pak pokračuje i na zemi, kde dostává nový rozměr – vypadá to, jako by budovy stále vrhaly na zem stíny.

Přízemí všech domů je určeno pro obchodní prostory, nad nimi pak jsou kanceláře nebo bytové jednotky. Samozřejmostí je i velké podzemní parkoviště.

Celý komplex Sonnenhof i přes svou výraznou odlišnost a modernistické pojetí zapadl do centra Jeny až neuvěřitelně rychle. Je to tím, že projekt se nesnaží, jak to bývá u nás tak časté, vydobýt z místa co nejvíce obchodních prostor, takže je zastavěný každý centimetr čtverečný, a přečnívat okolní budovy. Naopak. Snaží se s nimi být i přes svou odlišnost v harmonii a dané místo oživit moderními nápady.