Bez černý, který známe také pod názvy psí bez, kozičky, bezoví nebo bezinky, je poměrně nenáročný keř rostoucí planě na loukách, remízcích, rumištích, ale také jej lze pěstovat v parcích a zahradách. Kromě divokého bezu se u nás velmi úspěšně pěstují i vyšlechtěné odrůdy, jejichž květy a zejména plody můžeme skvěle zužitkovat.

Léčivá je téměř celá rostlina

Lidoví léčitelé i bylinkáři měli a mají bez velmi v oblibě. Jeho listy a kůra se využívaly například na obklady nebo koupele proti revmatismu či proti křečím, ale také jako obklad na popáleniny nebo drobná poranění. Vzhledem k mírné toxicitě je však rozhodně nelze užívat vnitřně.

Konzumace bezových květů a plodů však naopak může našemu organismu velmi pomoci. Šťáva z bezu působí na vylučovací soustavu, neboť má velmi močopudné účinky. Pomáhá však také například při horečkách, neboť podporuje pocení a snižuje vysoké teploty, při bolestech zubů a migrénách a má protizánětlivé účinky.

Šťáva z květů bezu je bohatá na vitamín C, který slouží jako antioxidant a chrání tělo před volnými radikály, jež nás obklopují nejen ve znečištěném prostředí, ale mnohdy také v nezdravém jídelníčku, v alkoholu nebo cigaretách. Čaj z bezových květů reguluje zažívací potíže, plynatost a pomalé trávení, účinný je také při bolestech žaludku a žlučníku.

Jak využít bez v kuchyni?

Bezové plody, nazývané též bezinky, se zpravidla lisují a připravuje se z nich velmi chutná limonáda, sirupy, ale zajímavou a lahodnou chuť mají i kompoty nebo džemy. Pro milovníky jemného alkoholu pak doporučujeme vyzkoušet bezinkové likéry nebo víno, které je velmi osvěžující.

Rovněž z bezových květů lze připravit lahodnou a osvěžující limonádu nebo sirup, který navíc lze kombinovat například s mátou nebo citronem, a vytvářet tak chuťově velmi nápadité kombinace. Zajímavou delikatesou je potom tzv. kosmatice, což je bezové květenství obalené v trojobau a usmažené stejně jako např. květák.

Kterou odrůdu vybrat k pěstování?

Kulturní odrůdy bezu se vyznačují většími a kvalitnějšími květy, což znamená větší výnosnost plodů. U nás patří mezi ty nejznámější a nejvíce pěstované odrůdy Haschberg a Sambo. Jejich květy mají svou sezonu mezi květnem a červnem, plody dozrávají ke sběru přibližně od poloviny září.

Sambo je slovenská odrůda, kterou lze pěstovat jako keř nebo strom dorůstající výšky mezi 5-7 metry, středně bujného, vzpřímeného vzrůstu. Plody jsou velmi kompaktní s purpurově červenou až černou barvou a tmavou, velmi šťavnatou dužninou s intenzivní barvivostí a výraznou příjemnou chutí. Sambo se hodí spíše do středních až teplejších lokalit, neboť přílišné mrazy snáší hůře.

Haschberg se k nám dostal z Rakouska, kde byl vyšlechtěn také v podobě keře nebo stromu, dorůstajícího trošku menší výšky než Sambo, a to 5-6 m. I jeho vzrůst je středně bujný a vzpřímený. Jedná se o samosprašnou rostlinu, takže můžete na zahradě bez problému pěstovat pouze jedinou rostlinu, a přesto se dočkat bohaté úrody. Květy vytvářejí velké množství pylu, který přitahuje hmyz.

Plody Haschbergu jsou rovněž velmi kompaktní, s temně červenou až černou barvou a tmavou, velmi šťavnatou zvláštní chutí. Jeho výnosnost je srovnatelná se Sambem a také tato odrůda je středně odolná proti nízkým teplotám. Rostlina je velmi citlivá na virová a fytoplazmatická onemocnění.

Na co nezapomenout při pěstování?

Pěstovat bez není příliš náročné, snese slunečné i stinné stanoviště, ve stinném je mu však lépe. Potřebuje hlinitopísčitou půdu a nevyžaduje žádné speciální velké přihnojování. Vysazujete-li na zahradě více keřů, je vhodné nechat mezi nimi alespoň pět metrů rozestupy, aby keře měly dostatek prostoru pro růst.

Bez plodí už na jednoletých výhonech, proto dvouleté odplozené výhony vždy pečlivě odstraňujte, a to ideálně hned po sklizni. Je také vhodné bezy prořezávat, aby větve s velkými květy měly dostatek světla a místa. Pak můžete z jedné rostliny získat až 25 kilogramů ovoce ročně.