Lesy tady nenajdete. Spíš skály, trávu… Ale hlavně vítr a slunce. To jsou hlavní návštěvníci tohoto místa. Není to úplně místo pro ideální dovolenou průměrného Čecha, ale má své kouzlo. A majitelé to kouzlo objevili. Je především v panoramatických výhledech na mys a na divokost přírody kolem.

Architektura - Scapehouse

Dům navrhla kancelář Andrew Simpson Architects, která dala domu velmi nezvyklý ráz. I na Austrálii, kde by ledaskdo očekával dům spíš se sedlovou střechou. Vyloženě kubistické tvary domu ale ve spojení s okolím a s prudkými větry, které zde vanou, najednou zapadají do krajiny lépe než jakýkoli klasický dům. Jsou tvrdé, ostré a náročné.

Dům jako takový je situovaný do dvou křídel, kde každé z nich má fantastický výhled na východ i na západ. Sevřením těchto křídel pak vzniká závětří, které nechává majitelům odpočinout.

Interiér také není nijak konvenční. Naopak. Je zde spíš nejednoznačně centralizovaný prostor, který spojuje najednou i několik funkcí – galerii, vstup, kuchyni, jídelnu, verandu, společenskou místnost i pracovnu. Může tak měnit neustále svou funkci podle toho, kdo zrovna v domě přebývá. Scapehouse je totiž prázdninový dům, a není tak určen pro celoroční obývání.

Další zajímavé světové stavby