Bylinky obvykle nejsou příliš náročné na kvalitu půdy, pro sadbu je nejvhodnější směs kompostu, písku, rašeliny a zahradní zeminy, případně postačí pouze zahradní zemina s částí písku. Výběr nádob závisí spíše na zařízení interiéru a našich možnostech péče o rostlinky. Kameninové květináče vypadají velmi pěkně, na druhé straně plastové samozavlažovací truhlíky různých tvarů ocení ti z nás, kdo si nejsou jisti množstvím zálivky či bývají častěji mimo dům. Můžeme však zvolit i velmi netradiční způsob a pěstovat je v lustru. Svítidlo Skleník určené pro pěstování bylinek navrhla Kristýna Pojerová, studentka ateliéru skla na VŠUP v Praze.

Rostlinky je možné zakoupit již předpěstované v obchodech, případně je vypěstujeme ze semen. V tomto případě ale není úspěch vždy zaručen, také budeme déle čekat na výsledek.

Vybíráme bylinky

Dobrou volbou je jistě z filmu Saxana dobře známé babské ucho neboli šalvěj lékařská. Listy nejmladší části výhonků mají mnohostranné využití v lidovém léčitelství i v kuchyni. Využívají se listy a nejmladší části výhonů. Pokrmům šalvěj dodává silné aroma, opatrně ji můžeme přidat do salátů, omáček, nádivek nebo jí ochutit tučná masa. V léčitelství usnadňuje trávení, pomáhá při nechutenství či infekci zažívacího ústrojí a kolikách. Silný vlažný nálev používáme na zlepšení krevního oběhu, zklidnění organismu či snížení hladiny cukru v krvi. Zevně se používá k výplachům úst, při krvácení dásní, kloktání při zánětech nebo v obkladech na vymývání zanícených ran. Protože obsahuje toxický thujon, nedoporučuje se dlouhodobé používání ve vyšších dávkách.

Meduňka lékařská

Je charakteristická jemnou citrónovou vůní, s oblibou využívaná v kuchyni i pro naše zdraví. Meduňka je vitální rostlinka a bohatě se rozrůstá, podpoříme ji pravidelným přihnojováním. Hnojiva ale vybíráme s ohledem na to, že ji budeme konzumovat. Ke spotřebě jsou využívány listy a nať, v kuchyni k okořenění salátů, omáček i polévek a rybích mas, omelet, osvěží i chuť brambor nebo rýže. Ve studené kuchyni ji využijeme k ochucení bylinkového másla, měkkých sýrů, v pomazánkách, ale i různých nápojích a bowlích. Přidáváme ji až do hotových pokrmů, abychom zachovali co nejvíce její aroma. Meduňkový čaj podporuje trávení, uklidňuje, zbavuje únavy, je vhodné ho pít před spaním.

Mateřídouška obecná

Z této bylinky využíváme obvykle celou nať s listy, sklízíme ji před květem i v době květu. Jako koření se hodí k tučnějším a obecně těžším jídlům, lze jí nahradit tymián. Čaj z vrchovaté lžičky nasekané nati na jeden šálek vody pak podáváme při nachlazení, průjmech a nadýmání, usnadňuje také vykašlávání hlenů. Nálev z 250 g mateřídoušky se přidává do relaxačních koupelí, sušený květ lze přidat do vonného polštářku.

Máta peprná

Máta je velmi nenáročná rostlina a má široké využití dnes spíše v léčitelství a při přípravě nápojů, ovšem dříve se i u nás využívala hojně také v kuchyni, například spolu se šalvějí se přidávala při dušení k vepřovému masu, připravovala se s ní míchaná vajíčka, pro pikantní chuť se hodí do bešamelových omáček, k dušeným zeleninám, široké využití má ve studené kuchyni při výrobě dresingů, salátů a pomazánek. Je často využívána při přípravě alkoholických i nealkoholických nápojů. V léčitelství se používá nejčastěji jako čaj pro lepší trávení nebo při nadýmání. Zvláštním druhem je máta kadeřavá, která voní po kmínu.

Petržel kadeřavá

Pro pěstování v truhlíku či květináči za oknem je vhodná petržel kadeřavá, z níž využíváme jemné, silně aromatické kadeřavé lístky. Pro jemnou vůni a chuť je vpravdě univerzálním kořením, používaným ve slané kuchyni do všech pokrmů. Dobře se snáší i s dalšími druhy koření. V léčitelství pomáhá při nemocech ledvin a močového měchýře, zevně pak pro čištění pleti v pleťových vodách a maskách nebo nálevech na oplachování vlasů.