Jednoduché pěstování

Pěstovat bylinky doma v květináči je velice jednoduché. Přesto je ale třeba dbát některých jednoduchých zásad. Zatímco venku na zahradě není třeba věnovat bylinkám takřka žádnou péči, například taková máta je dokonce v některých zeměpisných šířkách považována za plevel, doma budeme muset pěstování bylinek přeci jen trochu péče věnovat.

ČTĚTE TAKÉ:

Kdy sít či sázet

Bylinky je ideální zasadit ve chvíli, kdy se již venkovní počasí trochu ustálilo. Ideálně tedy koncem března nebo začátkem dubna. Sázíte-li bylinky z již předpěstovaných sazeniček ze zahradnictví, zvyšujete tím šanci na jejich přežití.

Ze semínek je ale také možné s dostatečnou zálivkou bylinky vypěstovat. Spolehlivou variantou je také přesazení některých venku rostoucích bylinek do květináčů. Některé bylinky můžete sázet i dohromady do jednoho květináče.

Dobrou volbou jsou květináče tzv. petrželáče, které mají několik otvorů, kde z každého může růst jiný druh bylinky.

Ideální prostředí pro pěstování

Ne každý má bohužel okna kuchyně situovaná na jih, jak by tomu správně mělo být. Nezoufejte. Bylinky zkrátka umístěte na parapet okna a dopřejte jim pravidelnou zálivku. Každá bylinka potřebuje trochu jiné množství vody.

Obecně platí, že zálivka postačí jednou dvakrát za týden, pažitku, bazalku, mátu nebo petržel raději zalijte vícekrát. Pokud ještě topíte, sem tam bylinky oroste, nemají rády suchý vzduch. Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí by neměl přesáhnout 4 stupně. Rostlinky chraňte před průvanem (zejména bazalka je na průvan hodně háklivá)!

Vhodné substráty a hnojení

Bylinky nejsou nijak náročné ani na použitý substrát. Ideální je kombinace obyčejného zahradnického substrátu s trochou rašeliny. Jako základ by v květináči mělo být trochu tvrdšího podkladu, aby neuhnívaly kořínky rostlin. Může to být trocha říčního písku nebo směs menších kamínků. Vše lze zakoupit v zahradnictví.

Co se hnojení týče, není vlastně žádné umělé hnojení u bylinek potřebné, vlastně ani vhodné. Bylinky určené k přímé konzumaci by měly přijít do styku s průmyslovými hnojivy naposledy dva týdny před konzumací, proto je lepší vůbec s hnojením nezačínat. Důležitá je spíše kvalitní, ideálně mulčovaná půda a pravidelná zálivka.

Jednoletá, nebo trvalka?

Některé bylinky jsou jednoleté, a tak je třeba je každý rok vysít znovu – například oblíbenou bazalku nebo kopr. Také ostatní bylinky žijící v bytě jsou ale velice namáhány tím, že v našich pokojových teplotách neprodělávají běžný zimní vegetační klid. Proto se doporučuje také ostatní druhy bylinek vysít ob rok znovu.

Kuchyňské výpary nevadí

Nemusíte se bát, že by kuchyňský odér bylinky neunesly. Nejsou tak choulostivé jako jiné květiny. Doma se velice dobře daří například petrželce, pažitce, mátě, oreganu, šalvěji, tymiánu, bazalce, rozmarýnu, estragonu či kopru. Je tak jen a jen na vás, které bylinky často využíváte do vaření nebo sušíte pro další zpracování.

Základní bylinkářská zahrádka

V kuchyni se nejčastěji pěstuje pažitka, které se nejen daří skoro všude, ale hodí se skoro ke každému jídlu jako ozdoba i zdroj vitaminu C a dalších látek. Druhou základní bylinkou je petrželka, která má rovněž široké využití v kuchyni.

V moderní kuchyni se hojně využije také jednoletá bazalka, která krásně voní a konzumuje se v různých salátech, přidává se ale také třeba na pizzu. Bylinkářské minimum uzavíráme mátou peprnou, která se hodí do mojita, ale také do různých čajů.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com