V červnu přetéká zahrada hojností. Můžete sklízet hlávkové saláty a nejrůznější listovou zeleninu a bylinky, jako je rukola, polníček, petržel, tymián, máta či meduňka. Dále přichází na řadu také kedlubny, karotky, ředkve a poslední ředkvičky. Připravená začíná být i rebarbora.

Když vám zbyde místo po sklizni, začněte vysévat novou zeleninu, jako je pozdní mrkev, červená řepa, ledový salát, zimní pórek, keříčkové fazole, předpěstovaný lilek nebo vodní meloun. A do jakých dalších prací se pustit?

Zdroj: Youtube

Kroťte plevel

Pletí sice nepatří mezi nejoblíbenější činnosti zahrádkářů, jenže jakmile plevel necháme ledabyle růst, začne překrývat půdu, a rostliny tak dobře neporostou. Můžete se do pletí pustit klasicky s motyčkou. Pokud si ale chcete ušetřit práci, vyzkoušejte některý z triků, jak se plevele zbavit. Účinné je například mulčování. Samozřžejmě, že právě nyní je největší nával škůdců na naše rostlinky. Takže neváhejte a bojujte s nimi všemi zbraněmi.

Pečujte o rajčata

Pokud nemáte u tyčkových rajčat spirálovité kovové tyče, kolem kterých se rostliny vinou s minimální pomocí, vyvazujte je k rovným tyčím. Plody rajčat u tyčkových odrůd se pěstují obvykle na jeden výhon, pouze v nejteplejších oblastech se ponechávají dva hlavní výhony. Další výhony vyrůstající z paždí listů (tzv. zálistky či fazochy) průběžně vylamujte. Rostlinu oslabují a tím snižují úrodu. Naopak u keříčkových odrůd všechny výhony ponechte. Při zalévání nestříkejte vodu na listy – snížíte tak riziko vzniku plísní.

Pečujte také o ovocnou zahradu

Červen je především měsícem jahodové sklizně. Dozrávající plody sbírejte přibližně každé dva až tři dny a také nezapomínejte odstraňovat ty plesnivějící, aby rostlinu nevysilovaly a nenakazily ostatní. S jahodovými rostlinami nehýbejte a ani je nehnojte, pouze můžete plody podložit slámou, mulčovací kůrou nebo fólií, aby neležely v mokré půdě a neuhnívaly.

Také nám již dozrávají třešně, které je potřeba včas sbírat a chránit před nálety špačků, první plody plodí i raný rybíz a angrešt.

Ovocné stromy přihnojujte tekutými hnojivy a je dobré kolem jejich kmenů kypřit půdu, aby se vzduch lépe dostával ke kořenům. Také můžete okolo stromu nanést mulčovanou trávu z trávníku, která dobře udrží půdu vlhkou a plody budou lépe zrát. Větve ovocných stromů zbavujte letorostů vyrůstajících přímo vzhůru.

U jabloní nebo hrušní, které mají nasazeno na příliš mnoho plodů, je vhodné udělat ruční probírku. Mezi jednotlivými plody by měly být rozestupy asi 10 cm. A je-li potřeba, proveďte postřik ochrannými prostředky proti různým chorobám ovocných stromů.

Zdroj: ireceptar.cz, receptyprimanapadu.cz