Z řepy nemusíte připravovat jen známý boršč nebo jinou polévku, v kuchyni se dá použít více způsoby. Navíc dnes se prodává také předvařená a nakrájená, což šetří práci a neobarví ruce. Zkuste pohankové lívance, které představují zlatou střední cestu, když chcete zařadit řepu do svého jídelníčku tak, aby vám chutnala.

Zdravá záležitost

Kořen řepy obsahuje hojně vitaminů a minerálů. Například železo, zinek nebo hořčík, který podporuje růst a pevnost kostí, nehtů či vlasů. Červená řepa by měla patřit do zdravého jídelníčku zaměřeného na prevenci proti potížím se srdcem, svědčí i nervové soustavě, naší kůži, cévám i vazivové tkáni. Také obsahuje potřebnou vlákninu a jiné zdraví prospěšné složky.

Pohankové lívance

Suroviny asi na 16 lívanečků: 170 g vařené oloupané červené řepy, 200 ml mléka nebo vody (lze použít i rostlinné mléko), 1 vejce, 60 g pohankové mouky, ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, přepuštěné máslo ghí na smažení.
Na dochucení pro slaný výsledek: například římský kmín, tymián nebo sušený česnek, na dochucení pro sladkou variantu: kakao, skořici, vanilku nebo kardamom, plus přidejte ještě 1 až 2 lžíce tekutiny

Postup: Řepu rozmixujte s mlékem nebo vodou dohladka. Zašlehejte vejce, mouku, kypřicí prášek, sůl a slané či sladké dochucení. Rozehřátý lívanečník potřete ghí a zvolna na něm smažte lívance z obou stran (asi 3 až 4 minuty z každé strany). Podávejte se zeleninou (výborná je pečená), nebo ovocem. K lívancům se hodí také různé dipy či omáčky, klíčky i semínka.

Zdroj: Probio