Červená řepa je nebývale dostupná, levná a zdravá - zejména pro hojnost vitaminu A, minerálů a kyseliny listové. Ideální kombinace. Má ovšem docela zvláštní, specifickou chuť, takže nemusí chutnat každému. Je to ovšem otázka nejen chuti, vkusu, ale také hodně chuťového zvyku - návyku.

U nás se červená řepa odedávna připravuje zavařená na sladkokyselo. V Polsku nebo na Ukrajině i v dalších zemích je ale mnohem více rozšířená, a její používání je tedy spojeno s širším spektrem receptů. A to doslova všeho druhu.

Dovedete si představit červenou řepu s majonézou? To s bramborami už asi snáze. Řepu ale můžeme dusit jako přílohu k masu a zahustit smetanou nebo přidat křen. No a fantastická hustá polévka ze tří druhů masa - boršč - je kromě toho masa na červené řepě doslova postavená. Prostě z červené řepy si můžeme připravit jakýkoliv chod, nejen obligátní sladkokyselý sterilovaný salát. Nejzdravější však je syrová. Přímo blahodárná je například šťáva z ní. Pro utlumení její výrazné a zvláštní chuti můžeme řepovou šťávu nakombinovat s ovocem.

Smažená červená řepa

Menší bulvy řepy uvaříme v celku a ve slupce. Necháme vystydnout. Oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a obalíme. V trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme do zlatova. Podáváme třeba s dobrou bramborovou kaší.

Ryba v kožíšku

Starý ukrajinský recept s podivným tajuplným názvem. Také výsledek je nejprve tajuplný... Ten, kdo najde v chladničce těžkou kameninovou mísu, plnou čehosi s povrchem lákavě bílým a se záhadnými růžovočervenými ornamenty, očekával by možná podle vzhledu na první pohled nějaký sladký šlehačkový dezert. Je to ale klamný dojem – mísa je ode dna k okraji napěchovaná slanými vrstvami. Jak na to?

Suroviny: 2 cibule, 30 dkg matesů (matesy v celku v oleji nebo matesový salát v oleji), 3 vařené brambory, 2 středně velké vařené mrkve, 1 vařená červená řepa, majolka, sůl.

Postup: Mrkev, brambory a červenou řepu uvaříme ve slané vodě. Vyjmeme, necháme vystydnout a nahrubo nastrouháme – každou zeleninu do zvláštní misky. Cibuli na jemno nakrájíme. Matesový salát nebo matesy přecedíme, po odkapání nakrájíme na přibližně 2cm kousky. Připravíme si hlubší mísu a začneme ji plnit po vrstvách.

Na dno přijde polovina nakrájené cibule, na ni matesový salát, na něj dáme zbytek cibule. Tu potřeme velmi tence majolkou. Další vrstva budou nastrouhané brambory, které osolíme a opět tence překryjeme majolkou. Na ni dáme strouhanou mrkev, opět posolíme a natřeme majolkou. Poslední vrstvu bude tvořit strouhaná červená řepa a majolka. Na ni můžeme pro dekoraci pohodit pár kousků řepy – majolku krásně obarví.

Mísu dáme do chladničky a jídlo necháme do druhého dne vychladit a proležet.

Servírujeme tak, že na jednu porci vždy nabereme celou mozaiku, všechno od spodní cibulovo-rybí vrstvy až po okraj mísy.

Salát z červené řepy

Uvaříme červenou řepu, oloupeme, nastrouháme nahrubo. Přidáme rovněž hrubě strouhané vystydlé vařené brambory a další nastrouhané ingredience: jablko, celer a mrkev. Vše promícháme, přisolíme, zalijeme kvalitním jogurtem smíchaným s modenským octem a kapkou olivového oleje. Přidáme čerstvě umletý černý pepř. Do salátu nebo do zálivky můžeme ještě nakrájet kapary nebo olivy. Nakonec dosolíme podle chuti. Necháme v chladničce proležet.

-ag-Foto: www.profimedia.cz