Autor: archiv oC, nicméně červencové sluníčko barví první rajská jablíčka dočervena a zahrádka je schopna zásobit náš stůl čerstvou zeleninou. Pokračuje sklizeň karotky a zeleného hrášku, v klimaticky teplejších místech se již sklízejí nejčerstvější keříčkové fazole a barevné plody papriky. První úrodu nám nabízejí i salátové okurky. Měsíc sklizně Červenec je obdobím, kdy můžeme svůj jídelníček pravidelně doplňovat zeleninou vypěstovanou na vlastní zahrádce. Všechny druhy sklízíme pravidelnou probírkou podle stupně zralosti. I když letošní studené jaro úrodu o něco opozdilo, neváhejme se sběrem zbytečně dlouho. Kdybychom nechali některé plody nad míru přezrát, mělo by to nepříznivý vliv na další květenství a tím pádem i na následnou úrodnost rostlin. Je proto lépe sbírat i takové plody, které svojí jakostí plně neodpovídají našim představám. Zahrádka nezná dovolenou Autor: archiv Aby záhonek zbytečně nezahálel Po vytrhání raných druhů zeleniny nemusí náš záhonek na dlouhou dobu osiřet. Když sklidíme kedlubny, hlávkový salát, hrách či jiné druhy zeleniny, odstraníme ze záhonku všechny zbytky kořenů, popřípadě přihnojíme půdu. Po té zryjeme nebo alespoň překopeme půdu, záhon shrabeme a přichystáme pro novou výsadbu nebo výsev. K sázení je třeba využít takového počasí, kdy nepraží sluníčko, popřípadě se schyluje k dešti. Pro podzimní sklizeň jsou vhodné některé druhy košťálovin jako například kedlubny, zelí, kapusta a květák. V této době můžeme rovněž vysévat karotku nebo jiné druhy zeleniny. Autor: archiv