Když vezmeme v úvahu, že do našeho zahradničení vstoupí i dovolené, budeme mít v ostatních dnech, které strávíme ve svém zeleném království, práce jak na kostele.

Hnojíme, sekáme, zaléváme

Sekačka, trávník, trávaOkrasná zahrádka je v této době plná květů. Za všechny jmenujme třeba jiřiny, muškáty, kopretiny, kosatce, levandule, lilie, třezalky či hortenzie. Nechceme-li si je nechat na semena, budeme pravidelně odstraňovat zavadlé květenství. Pamatujeme také na pravidelné hnojení a na zálivku odpovídající rozmarům počasí.

Pravidelné kosení trávníku není v tuto dobu ničím novým. Se sekačkou vyjedeme vždy, když tráva povyroste o 1/3 až 1/2 výšky. Máme však na paměti, že v těchto dnech bude sluníčko pálit o něco víc, a proto by výška trávy neměla být menší než 5 cm. V opačném případě hrozí její popálení slunečními paprsky.

Okrasná zahrada

ClematisUž definitivně jsme se rozloučili skoro se všemi tulipány a narcisy, nyní je třeba vyjmout jejich cibule ze země, nechat je zatáhnout a po očištění doschnout na chráněném suchém místě. Až je budeme ukládat k „letnímu spánku“ do lísek, nezapomeneme si je řádně označit.

Pokud jsme ještě nestihli vysít macešky, sedmikrásky, lze to nyní ještě na začátku měsíce dohnat. Máme-li naopak už vzrostlé dvouletky z časných jarních výsevů, můžeme už v druhé polovině měsíce začít s jejich přepichováním.

Pamatujme, že i v červenci může přijít pořádná bouřka a poničit nám vzrostlejší květiny. Proto vyšší trvalky a letničky přivážeme k oporám.

Užitková zahrada

Sklizený jahodový záhon zbavíme přebytečných šlahounů, nakypříme půdu okolo rostlin a přihnojíme doporučeným hnojivem. Máme-li v plánu vysadit nové jahodníky, uděláme to ke konci měsíce. Záhonek s prohnojenou půdou si však připravíme o nějaký ten týden dříve. Nezapomeneme přitom, že by jahody neměly růst na stejném místě déle jak tři roky.

Strom, třešně, zmlazovací řežJakmile budeme mít za sebou sklizeň třešní, višní a meruněk, můžeme se pustit do zmlazovacího řezu. Přímo u třešní můžeme provést zásah o něco razantněji a u starších stromů také snížit korunu.

V této době už budeme mít za sebou také sklizeň malin. Odřízneme proto těsně u země odplozené výhony a z mladých výhonků ponecháme zhruba 10 až 12 nejsilnějších, které upevníme k síti z vodicích drátů.

Po sklizni bobulového ovoce bychom se ještě měli postarat o keříky. Odstraníme z nich všechny polámané větvičky a prosvětlíme koruny. Bude rovněž dobré provést postřik proti chorobám a škůdcům, kteří by nás mohli připravit o další úrodu. Je to zejména americké padlí, antrakóza a vlnovník rybízový.

Dejme si také pozor na červivost jablek, kterou způsobuje obaleč jablečný. Právě v tuto dobu nalétává jeho druhá generace, která je zvláště agresivní. Při velké červivosti bude dobré sáhnout po chemickém prostředku. Vybíráme ho však především podle ochranné lhůty, abychom si neotrávili úrodu.

Salát, hlávkový salátV zeleninové zahrádce už máme zcela určitě uvolněné záhonky a nyní je můžeme osadit další zeleninou. Mohou to být například předpěstované sazenice póru, rané odrůdy kadeřávku, kedluben a póru.

Čas sklizně nám letos zcela určitě jen tak neskončí, a proto se můžeme pustit do nových výsevů. Na pěstební záhon by měly zcela určitě přijít různé odrůdy salátu pro předpěstování sazenic, na ostatní uvolněné záhonky postupně sejeme černou ředkev a vodnici, envinidii a čínské zelí, a konečně také špenát pro podzimní sklizeň.

Než nám dozrají keříčková rajčata, podložme je slámou, aby se nedotýkala země a nezačala zahnívat. Tyčková rajčata budou naopak potřebovat dobrou oporu s volným úvazkem. Aby se nám plody zbytečně nevysilovaly, vylámeme ještě postranní výhonky.

-šum-Foto: www.profimedia.cz