Maliník by neměl chybět na žádné zahradě

Maliník je opadavý, popínavý a samosprašný keř. I když může na zahradě vypadat poměrně nevzhledně a chaoticky, jistě jeho přítomnost oceníte. Výhonky maliníku dosahují do délky až tří metrů, mohou být pichlavé a chlupaté. Každou sezonu je třeba odstraňovat dvouleté výhonky, které odplodily. Po odstranění je spalte, stávají se terčem pro škůdce.

Nejčastější choroby maliníku

Stejně jako všude jinde – i zde je základem prevence. Ta spočívá v pravidelném zastřihávání a provzdušnění. Někdy se však terčem škůdců mohou stát i ty nejlépe opečovávané rostliny. Parazitování na plodech je pro hmyz velmi jednoduchý způsob, jak dopřát svým „potomkům“ dostatek péče a živin.

Červivost malin

Malinovník plstnatý nebo malinovník šedý – tito malí a hnědí broučci mají asi 5 milimetrů. Dospělci kladou vajíčka na rostliny, z nich se pak líhnou larvy, které parazitují na plodech. Ty tvoří jejich potravu. Většinou si jich všimnete až těsně před tím, než si malinu budete chtít dát sami ke svačině. A co s tím?

Ve chvíli, kdy zjistíte, že jsou vaše maliny červivé, je na boj pozdě. Postřik zde v úvahu nepřipadá, protože byste plody nemohli konzumovat. Maliny ručně sesbírejte, namočte do mírně slané vody a larvy nechte vyplavat. Maliny poté omyjte čistou vodou a zpracujte.

Jak červivosti zabránit?

S přípravou na červivost je nutné začít na jaře – používejte k tomu vhodné přípravky. Obvykle se aplikují ve fázi poupat a těsně před začátkem kvetení. Pokud se chcete vyhnout chemii, budete muset brouky před kvetením sbírat ručně, případně je střepat do nádob s vodou.

Zdroj: ireceptar.cz