Podle průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen je 49 procent Čechů kvůli vysokým cenám energií více motivováno investovat do úsporných řešení v bydlení. Domácnosti totiž mohou kvůli zbytečným tepelným únikům zaplatit ročně na energiích až o několik tisíc korun navíc. V delším časovém horizontu se tak peníze investované do úsporných opatření vrátí zpět.

Na investice do bydlení se proto nevyplatí čekat. Inflace by totiž podle prognózy České národní banky měla ještě růst a dostat se až nad 20 %. „Společnost Lomax proto připravila podzimní akci pro zákazníky, kteří si objednají naše výrobky do 31. října 2022. Zákazníkům poskytneme na veškeré vybavení zvýhodněné ceny, které pomohou zkrotit současnou inflaci,“ vysvětluje Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti Lomax, která se věnuje výrobě garážových vrat, venkovního stínění, dveří a oken.

Nejdříve se zaměřte na okna a dveře

Přestože v letošní zimě bude základem především rozumné topení, s úsporami dlouhodobě pomohou především dobře fungující základní prvky pláště domu, jako jsou okna a dveře. Odborníci například upozorňují na to, že stará okna mohou propustit až 30 % tepelné energie. Je to dáno tím, že těsnění v profilech se po určité době, zejména vlivy rozmarů počasí, ale také kvůli častému používání, opotřebuje.

Horšími tepelně-izolačními vlastnostmi se po nějaké době vyznačují zejména okna a dveře vyrobené ze dřeva. „Předejít těmto problémům pomáhá kvalitní materiál, který je pevný a tuhý. Takové parametry splňují zejména okna a dveře z hliníku,“ říká Přichystal a radí, jak lidé poznají, že jejich staré domovní příslušenství potřebuje vyměnit. „Problém s tepelně-izolačními vlastnostmi uživatel odhalí lehce – pouhým přiložením ruky. Pokud je cítit závan studeného vzduchu, je nutná oprava či výměna,“ dodává.

Venkovní stínění nezadrží pouze světlo, ale také teplo

Ještě více však s úsporami pomůžou jiné prvky v domácnosti, například venkovní stínicí technika. Podle dat společnosti Lomax se jedná o vůbec nejoblíbenější řešení posledních let. „V zimě jsou účinné zejména venkovní rolety, které dokáží snížit náklady na topení až o 10 %. Díky jejich konstrukci uniká teplo podstatně pomaleji, a navíc zajistí dokonalé zatemnění interiéru,“ vysvětluje Přichystal.

Energeticky úsporných výhod venkovního stínění si navíc uživatelé mohou užívat i v létě. Pro toto období jsou vhodné zejména venkovní žaluzie, jež díky lamelám umožňují množství světla, které vpouští do interiéru, regulovat. Stále však při plném zatažení zvládnou zadržet až 96 % slunečního svitu a tím domácnost pasivně chladí. Teplotu v interiéru tak dokážou snížit až o 10 stupňů. Jsou proto skvělou náhradou za klimatizaci, která je energeticky i finančně velmi náročná na provoz.

Nezapomínejte ani na garáž, byt může zbytečně ochlazovat

Uživatelé, kteří mají garáž spojenou s domem, by neměli podcenit ani dobrou izolaci garážových vrat. Studený vzduch z garáže totiž může pronikat do vedlejších místností a ovlivňuje také teplotu v patře nad garáží.

Garáž by přesto neměla být vytápěná, ale jen dobře izolovaná. „Nejjednodušší způsob zateplení garáže představují kvalitní garážová vrata. Eliminují takzvané tepelné mosty, kvůli kterým teplo zbytečně uniká, jejich křídla či sekce jsou navíc navrženy tak, aby co nejlépe izolovaly,“ uzavírá Přichystal.