Úrokové sazby hypotečních úvěrů se v zemích Evropské unie pohybují většinou mezi pěti až sedmi procenty. Sazby v České republice se tak již po výrazném poklesu v posledních měsících dostaly na úrovně běžné v Evropě, při srovnání průměrných platů a cen bytů je však stále vlastní bydlení v tuzemsku nedostupnější.

Po dalším poklesu sazeb České národní banky se úrokové sazby hypotečních úvěrů s pětiletou fixací pohybují kolem šesti procent, s jednoletou fixací jsou pak ještě nižší.

Při miliónovém úvěru, za který se dá mimo Prahu pořídit standardní byt, se tak při patnáctileté splatnosti pohybují měsíční splátky nad osmi tisíci korunami. Čistý příjem rodiny pro takový úvěr se musí pohybovat od 22 tisíc korun. V Praze však podobný úvěr nestačí, ceny nových třípokojových bytů se pohybují výrazně výše. Přesto je však v současnosti hypotéka ve většině případů výhodnější než placení tržního nájemného. Ve velkých evropských městech se cena bytu pohybuje kolem tří tisíc eur za metr čtvereční, tedy necelých 100 tisíc korun. V Praze jsou tyto ceny několikrát nižší, výrazně nižší jsou však i průměrné platy.

V sousedním Rakousku se sazby hypoték pohybují v průměru mezi pěti až šesti procenty ročně. Například při poskytnutí úvěru na byt ve výši 70.000 eur platí, že klient musí mít k dispozici nejméně 500 eur měsíčně na jeho splácení. Za takovou cenu lze však byt pořídit v méně atraktivních částech země, ve Vídni se za průměrný třípokojový byt platí od 120 do 190 tisíc eur.

Rovněž v Německu se sazby pohybují mezi 5,5 až 6,5 procenta a úvěry jsou široce dostupné. Nejdražší bydlení je přitom v Mnichově, kde se za byt platí až 4000 eur za metr, v Berlíně dosahují maximální ceny 3000 eur za metr čtvereční.

Ve Francii dosahuje průměrná sazba 5,6 procenta, po započtení pojištění přesahuje 6,2 procenta. Průměrná cena metru čtverečního bytů v Paříži činí zhruba 3050 eur. Francouzi však mají další možnosti financování bydlení, například bezúročnou půjčku do výše 20 procent hodnoty projektu či zaměstnanecké půjčky s procentním úrokem.

Podobné úročení je i v Belgii, měsíční splátky úvěrů zde podle zákona nesmějí převýšit třetinu čistého rodinného příjmu. Ceny průměrného bytu se v Bruselu pohybují kolem 100 tisíc eur. Rodina obdrží úvěr snáze a za lepších podmínek, pokud o něj žádá po ukončení stavebního spoření u stejné banky.

Britové žijí v podstatné většině v domech, nikoli bytech. Průměrná sazba hypotéky se pohybuje přes pět procent. Mezi jednotlivými částmi země jsou přitom obrovské rozdíly, na jihu Anglie tak potřebuje zájemce vydělávat přes 63 tisíc liber ročně, zatímco v některých částech Skotska stačí necelých deset tisíc. Typický dům přitom stojí v průměru něco málo přes 100.000 liber. V Londýně je to ovšem nejméně dvojnásobek.

Velmi populární jsou hypotéky v USA, jen v letošním prvním čtvrtletí banky poskytly přes 800 tisíc hypoték. Při průměrném ročním příjmu 50.000 USD ročně, počátečním vkladu 20.000 USD a třicetileté hypotéce za běžného sedmiprocentního úroku si lze pořídit dům či byt zhruba za 150.000 dolarů. Rovněž zde nesmějí splátky na hypotéku přesáhnout třetinu příjmu.

Za 150.000 dolarů si nelze pořídit prakticky nic v lepší části Manhattanu, protože tam začínají průměrné ceny garsonek od 300.000 dolarů. V okolních částech New Yorku lze byt sehnat výrazně levněji. Získání hypotéky komplikuje to, že spousta lidí v USA pracuje bez povolení a nemají tudíž legální příjmy.

Ve většině západních zemí lze využít hypotéku s progresívním úrokem, tedy nižšími splátkami na počátku a jejich postupným růstem. Tento způsob nabízí v Česku Českomoravská hypoteční banka, rovněž další peněžní ústavy tuto službu chystají. U takové služby klient u ČMHB na počátku platí necelých šest tisíc korun při požadovaném příjmu 18.600 měsíčně.

Oproti tomu vyšší sazby jsou v zemích na východ od České republiky. Na Slovensku se sazby pohybují od 8,45 do 11,7 procenta, klienti však získávají 4,5 procentní státní podporu. Ta v České republice klesla už na pouhé procento a od příštího roku nelze vyloučit úplné zrušení podpory.

Průměrná cena třípokojového bytu v Bratislavě se pohybuje kolem 1,3 miliónu slovenských korun, v ostatních městech Slovenska jsou ceny bytů výrazně nižší. Průměrná mzda přitom činí necelých 14 tisíc korun.

V Rusku se hypoteční úvěry poskytují teprve zhruba tři roky a úročeny jsou průměrně 15 procenty. Nejčastěji se hypotéky pohybují ve výši kolem 25 tisíc dolarů na čtyři až sedm let. Ceny bytů na okraji Moskvy se přitom pohybují kolem 65 až 80 tisíc dolarů, v centru Moskvy se platí od 2000 dolarů za metr. V Petrohradě jsou ceny zhruba o 30 procent nižší.

Pro získání hypotéky je nezbytné prokázat stabilní oficiální příjem, což je mnohdy obtížné. Ačkoli mnohé rodiny v Moskvě vydělávají více než tisíc dolarů měsíčně a hypotéku by si mohly dovolit, je pro ně často problematické to dokázat. -čtk-