Za několik měsíců začne ve Vídni zajímavá výstava jednoho z nejvýznamnějších evropských architektů. Opavský rodák Joseph Maria Olbrich se stal velkým tvůrcem budovy Vídeňské secese a unikátního secesního komplexu v Darmstadtu.

Joseph Maria Olbrich se narodil 22. prosince 1867 v Opavě. Tento česko-rakouský architekt, designér a malíř patřil mezi důležité a vlivné osobnosti secesního hnutí ve Vídni na přelomu 19. a 20. století. Mezi lety 1882 - 1886 studoval architekturu u Camilla Sitteho a Julia Deiningera na Staatsgewerbeschule ve Vídni. Po ukončení studia se vrací zpátky do rodné Opavy, od roku 1890 opět působil ve Vídni. Jeho výstavní pavilon vídeňského uměleckého sdružení Secession patří k nejvýznamnějším příkladům secesní architektury v Evropě a vynesl mu celoevropskou slávu.

Olbrich studoval architekturu na Akademii výtvarných umění ve Vídni a byl žákem Otty Wagnera, pro kterého jako talentovaný mladík začal i pracovat. Pomáhal mu s návrhy vstupů pro vídeňské metro. V roce 1897 Olbrich společně s Otto Wagnerem, Gustavem Klimtem, Josefem Hoffmannem a Kolomanem Moserem založil uměleckou skupinu Vídeňská secese a navrhl pro tuto skupinu výstavní pavilon Secession. Z Vídně odešel Olbrich do Německa, kde získal velké secesní zakázky v Darmstadtu. Joseph Maria Olbrich byl umělcem mnoha řemesel, pro Wiener Werkstätte navrhoval nábytek a vytvářel i nádherné secesní šperky. Olbrich zemřel na leukémii 8. srpna 1908 v Düsseldorfu. Bylo mu tehdy čtyřicet let.

Ve vídeňském Leopold Museu se chystá výstava Joseph Maria Olbrich, Art Nouveau and Secession. Vypravte se tedy mezi 18. červnem a 27. zářím do Vídně a navštivte v muzejní čtvrti Leopold Museum (MuseumsQuartier, Museumsplatz 1). Na vídeňské výstavě budeme mít možnost vůbec poprvé vidět Olbrichovu unikátní tvorbu ve velké retrospektivní výstavě celkem nabízející 300 exponátů.

Joseph Maria Filip Olbrich

*1867 - †1908, Česká republika, RakouskoVybrané projekty: - Vila Maxe Friedmanna, Hinterbrühl (1898 až 1899) - Výstavní budova Secese, Vídeň (1899) - Budovy na Mathildenhöhe (Haus Deiters, Großes und Kleines Haus Glückert, Haus Habich, Haus Olbrich, Oberhessisches Haus a Ernst-Ludwig-Haus), Darmstadt (1901 až 1908) - Svatební věž, Darmstadt (1906 až 1908) - Obchodní dům pro Leonharda Tietze, Düsseldorf (1907 až 1908) - Vila Hermanna Bahra, Vídeň- Vila Josepha Feinhalse, Kolín nad Rýnem (1908 až 1909) - Ornamenty na Karlsplatz Stadtbahn, Vídeň- Kostel Sv. Antonína Paduánského, Melč, okres Opava

-var-Foto: Leopold Museum