Vysvětlovat někomu, co je to tapas, je podobně složité jako učit ho jezdit autem, aniž by do něj sedl. Tapas je potřeba zažít, protože popsat jednotlivé druhy či chody nejde, neboť jejich variace jsou prakticky nekonečné. Popis surovin nebo recepty také nic nevypovídají o atmosféře tapas barů.

Slunce všechno ulehčí

Typické tapas bary či restaurace jsou narvané k prasknutí. To jen tak obrazně, protože mívají většinou velkou část průčelí otevřenou do ulice a lidé se tam hemží z místa na místo mezi lokálem a chodníkem. Na zemi bývá nastláno mnoho typických španělských malých tenkých ubrousků.

ČTĚTE TAKÉ:

Pro českého návštěvníka bývá nepochopitelné, jak to obsluha takových podniků všechno zvládá. Za barem pracují všichni strašně rychle, což by se ještě pochopilo, ale také si přesně pamatují, co jste si objednali, a to nejen pro expedici, ale také při závěrečném účtování. Servírování tapas je pro našince jedno velké tajemství. Nejspíš se tu rodí číšníci se speciálním talentem.

Jak dostaly tapas svoje jméno

Jako každé jídlo má mýtus o svém stvoření. Tady je ten o tapas. Jednoho letního dne projížděl Alfonso XIII. provincií Cádiz. Zastavil se na jídlo v jedné restauraci. Jak tak seděl na terase a vychutnával sherry, zvedl se vítr. Přičinlivý hostinský mu zakryl sklenici plátkem šunky, aby mu do nápoje nenapadal prach. Zakrýt se španělsky řekne „tapar“. Král šunku snědl a chtěl další. Půvabná, ale málo pravděpodobná historka má mnoho variant, v nichž se sklenice přikrývají třeba chlebem nebo plátkem sýra.

Jak udělat Maggi šťavnatý steak s česnekem

Pokud vám rubrika Kuchyně vehnala do úst sliny a máte na něco dobrého chuť, doporučujeme se obrátit buď na náš specializovaný server Chuť a styl.cz nebo vám tady dáme jednoduchý návod na přípravu. Potřebujete 600 g kuřecích prsíček a jedno balení Maggi nápady Šťavnatý steak. Vezmeme plátek kuřecích prsíček (naklepaných asi na 1,5 cm) a položíme ho dovnitř papíru na pečení, který je přibalený v sáčku Maggi Nápady (v každém sáčku najdete 4 samostatné papíry na pečení).

Pečicí papír Papyrus® přeložíme přes maso, lehce přitlačíme (aby se papír přichytil k masu) a dáme na mírně rozehřátou pánev (není potřebné přidávat tuk ani olej!) Restujeme na mírném ohni 5 minut z každé strany (pokud je plátek silnější než 2 cm, restujeme ho 7-8 minut z každé strany)

Orestovaný steak vyndáme z papíru a servírujeme. Dobrou chuť. ***

Vyzkoušejte vlastní

Hlavní funkcí tapas je, aby byli lidé spolu. U tapas nikdo není sám. Takže pokud si budete chtít udělat typické španělské chuťovky doma, tak není nic jednoduššího. Za tapas se může vydávat skoro cokoli, co patří do středomořské kuchyně – kousky salámu, minišpízy z oliv, sýra, případně rajčátek, pečené kroužky z kalamárů nebo krevety.… Jejich hlavní funkcí je především vydráždit chuťové buňky před dalším jídlem, většinou před večeří, někdy i před obědem. Tyto laskominy se dostaly z lidových hospod do vysoké gastronomie. Nejeden šéfkuchař je má ve svém portfoliu. V jejich rukou nabývají nejbizarnějších tvarů i chutí. Kéž by jednou takové globální proslulosti dosáhl i náš obložený chlebíček.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com