Masivní stavba zapuštěná do skály byla za druhé světové války vojenským bunkrem. Monumentální průčelí dnes nenápadně splývá se skálou. V době války bylo prý ještě různými dalšími prostředky maskováno, aby je nepřítel neviděl. I dnes je těžké najít sem cestu. Není to však třeba, výsledky toho, co se tady děje, můžete nakoupit v nedaleké vesničce Vahrn, kde má provozovatel tohoto bunkru sýrárnu. Historie bunkru je stejně zajímavá, jako jsou ty sýry vynikající.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak se z bunkru stala sýrárna

Vlhké a temné prostředí, které je uvnitř bunkru, jistě neskýtalo příliš zdravý život vojákům, kteří byli nuceni se tam skrývat, ale bylo jako stvořené pro zrání sýrů. Teplota a vlhkost kolísají během roku zcela minimálně a sýry žádná okna nepotřebují. Hansi Baumgartner se dostal ke zrání sýrů tak trochu díky své prostořekosti. Dostal přebytky sýrů od jiného dodavatele a nevěděl, co s nimi. Naštěstí se mu otevřela možnost využívat k „afinaci“ vojenský bunkr, který patří jeho bratranci.

Nikdy nepřestat

Sýrů bylo stále více a dnes je z bunkru prosperující podnik. Hansi Baumgartner a jeho žena sbírají sýry od různých dodavatelů, nechávají je zrát v labyrintu chodeb a pak je zase dodavatelům vrací „pěkně vyškolené“. Nepřehledné bludiště je dnes plné nejrůznějších značek, velikostí, chutí. Ale tím to zdaleka nekončí. Baumgartnerovi neustále vymýšlejí nové a nové příchutě do již existujících sýrů. Tady nestačí, že je sýr s kmínem nebo bazalkou, tady se do něj přidává čokoláda, likéry nebo se balí do lučních květů.

Kde Hanse hledat

Najít Hansovo království není zas tak těžké. Ve vesničce Vahrn jeho obchod najdete snadno. Sklepy, kde se sýry školí, nejsou z hygienických důvodů samozřejmě běžně přístupné. V obchůdku ve vesnici si však můžete nechat udělat ochutnávku z vybraných sýrů. Je jich opravdu hodně druhů.