Německo je vyhlášená pivní velmoc, ale tam, kde se jeho hranice přimykají k Francii, vinnému království, narazíte na vyhlášená vína, mezi nimiž jsou i vína šumivá. Jednomu z prvních výrobců opojných bublinkových nápojů se dokonce přisuzuje i první použití slova sekt.

ČTĚTE TAKÉ:

Malebný Esslingen

Malé městečko Esslingen leží pár kilometrů od Stuttgartu, který je hlavním městem spolkové země Bádensko – Würtenbersko. Místní ovšem říkají, že se tento kraj jmenuje Švábsko. Okolí Stuttgartu je jako stvořené pro pěstování vína. Koneckonců v minulých stoletích vinice zasahovaly do města na mnoha místech. Dnes tu zbylo jen pár terásek. Esslingen je na tom lépe. Vinice jej objímají ze všech stran. Městečko samo je velmi příjemné a zachovalé. Na rozdíl od sousední metropole je nezasáhly válečné nálety.

Od orloje k vinnému sklepu

Na hlavním náměstí, které není veliké, obhlédnete celou historii. Esslingen, který nebyl žádným velkoměstem, měl strategický význam již za Karla Velikého. Bylo to hraniční město jeho říše na důležité cestě. Ve středověku zde působilo několik mnišských řádů, které zde provozovaly také nemocnice, starobince, zkrátka sociální útulny. Z dochovaných informací je zřejmé, že již tenkrát se tady točilo víno ve velkém. Pacienti, tedy osoby ubytované ve zmíněných zařízeních, prý dostávali denně litr a tři čtvrtě vína.

Syčák, nebo hrdina?

V dolní části náměstí stojí dům, v němž žil a podnikal Georg Christian Kessler. Jako mladý muž se vydal do Remeše, kde se stal učněm ve vyhlášené výrobně šampaňského u Veuve Clicquot-Ponsardin. Po mnoha letech spolupráce se stal spolumajitelem podniku. O tomto období jeho života nejsou důvěryhodné informace dostupné. Příběh se otevírá zase v roce 1826, kdy pan Kessler, který se mimochodem občas píše se šlechtickým označením „von“, rozjel v Německu první výrobnu šumivého vína. On madam Clicquotové to její tajemství nejspíš ukradl. Faktem nicméně zůstává, že jeho šumivé víno bylo první v Německu. Milovaly ho mnohé celebrity, mezi nimiž je často zmiňován Konrad Adenauer, Romy Schneider, hrabě Zeppelin a další.

Foto: Esslingen am Neckar Stadtmarketing und tourismus GmbH; archiv autorky