Mějte na paměti, že každá letecká společnost to má s přepravou zvířat jinak. Některé společnosti přepravu psů nedovolují vůbec a u některých si dost připlatíte. Až budete vědět, se kterou leteckou společností chcete cestovat, je důležité si předem zažádat o souhlas. I přesto, že totiž společnost přepravu zvířat nabízí, může se stát, že zrovna pro váš let nebude možná, kvůli naplnění kapacity zavazadlového prostoru nebo omezenému počtu přepravovaných zvířat.

Před letem musí být váš pes čipovaný a musí vlastnit mezinárodní cestovní pas, který je vystavený veterinářem, má záznam o pravidelném očkování proti vzteklině a jste v něm uvedení jako majitelé.

Se psem na palubu letadla

Se psem můžete na palubu letadla pouze, pokud se i s přepravkou s nepropustným dnem vejde do váhy 8 kg. V přepravce musí pejsek vydržet celou dobu letu a můžete si ji uložit pod sedadlo nebo na klín. Jen nesmí překážet ostatním spolucestujícím. V době vzletu vás mohou letušky z bezpečnostních důvodů požádat o umístění psa s přepravkou do zavazadlového prostoru nad hlavou mezi ostatní zavazadla. Za přepravu zvířete v kabině zaplatíte orientačně 30 - 100 EUR - opět však záleží na pravidlech konkrétní společnosti.

Se psem do zavazadlového prostoru

Pokud budete psa přepravovat v zavazadlovém prostoru, musíte ho odbavit u přepážky check-in stejně jako klasické zavazadlo. Personál u přepážky zkontroluje, zda je přepravka dostatečně velká, zda má pejsek k dispozici vodu a možnost doplnit ji během letu. Pes u sebe musí mít všechny potřebné doklady, štítek s označením majitele a telefonní číslo majitele.

Obecně však platí, že převoz tímto způsobem je pro psy a jiná zvířata velmi náročný především po psychické stránce. Ve většině případů je mnohem lepší nechat pejska doma. Případně je také možné poradit se s veterinářem a domluvit se s ním na předepsání zklidňujících kapek nebo tablet.

Výjimkou jsou však asistenční, vodicí nebo záchranářští psi, na které se výše uvedená pravidla nevztahují. Tito psi jsou letadlem přepravováni zcela bezplatně a vždy spolu s majitelem na palubě letadla.

Zdroj: ireceptar.cz, csa.cz