Brixen je v Česku slavný díky Karlu Havlíčku Borovskému, velkému rebelovi proti státní moci. Vzpurný novinář si tu nežil špatně, jak můžete vidět na různých místech ve městě. Pro Italy je toto místo slavné zejména díky nejsevernějším vinicím, které obklopují nedaleký klášter. Je vidět, jak jiné mohou být přístupy k historii. Vyzkoušejte ten italský, je daleko příjemnější.

Klášter jak má být

Do Neustiftu nebo Novacelly je to z Brixenu pár minut autem. Na klášter se tady můžete ptát německy nebo italsky a místní lidé budou rozumět obojímu.

ČTĚTE TAKÉ:

Augustiniáni jej založili v roce 1142. Za několik století se rozrostl do úctyhodných rozměrů s několika nádvořími. Pro milovníky kultury je zajímavá především knihovna. Je v ní úctyhodná sbírka starobylých knih – ručně psaných a samozřejmě s famózními iluminacemi. Knihovna není mrtvým místem, ale k různým účelům, samozřejmě opodstatněným, lze knihy zapůjčit. Čtenářům, badatelům, pak listy obrací knihovník, a to rukama v bílých rukavičkách.

Za návštěvu stojí i kostel. Původně románská stavba byla přestavěna ve stylu německého baroka. Iluzionistické malby na stropě jsou nádherné. Krásně se zde jistě rozjímalo o buketu žejdlíku Lagreinu nebo Sylvaneru.

Vycházka do vinic

Klášter je obklopen vinicemi velmi pevně. První keříky jsou vysázeny hned „za vraty“, a to doslova. Vyjdete z prvního nádvoří malou brankou a tam se v závětří opírá slunce do vinic. Prohlídky jsou součástí kulturní nabídky kláštera stejně jako výše zmíněná knihovna nebo kostel. Pro milovníky vína, kteří ovšem nejsou pěstiteli, je tato část prohlídky velmi zajímavá. Klášter má nejseverněji položené vinice, ale nachází se přitom v místě se vzácným mikroklimatem. Ze severu jsou chráněny horami a z jihu se do nich opírá slunce. I tak se ale na velmi malém prostoru střídají různé odrůdy révy. Zdola táhnou mlhy od řeky Isar a výše zase fouká vítr. Každá odrůda má ráda něco jiného, ale rozdíly jsou to velmi subtilní.

Chuť a vůně

Leták kláštera láká návštěvníky anglickým sloganem „flavour and aroma“, tedy chuť a vůně, což zní trochu jako latinské benediktýnské heslo „ora et labora“, tedy modli se a pracuj. Na vinicích se jistě poměrně tvrdě pracuje, ale neustiftská vína jsou gastronomickým klenotem. Měli byste ochutnat alespoň některá z nich. Převažují bílá vína – Sylvaner, Müller Thurgau, Gewürztraminer a další. Mezi červenými jihotyrolskými víny je jedničkou Lagrein.