Již brzy se nám Štýrsko zase kousek přiblíží. Do tohoto cípu Rakouska, který leží na jižním konci a svými hranicemi se dotýká Itálie a Slovinska, mají začít jezdit přímé vlaky. Chystá se vlakové spojení mezi Prahou a Štýrským Hradcem, a to každé dvě hodiny. K tomu dojde pravděpodobně až na konci tohoto kalendářního roku. Do spolkové země, jejíž barvou je zelená, se můžete vypravit ihned - v nadcházejícím létě. Pro každou sezonu má Štýrsko nějaké novinky.

ČTĚTE TAKÉ:

Vinné šenky na vinných stezkách

Štýrsko je díky své poloze a orientaci svahů vynikajícím regionem pro pěstování vína. Odvrácená strana Alp v sobě ideálně spojuje jižní smysl pro požitek a severní smysl pro pořádek. Štýrsko protíná celkem osm vinných stezek, které lemuje množství šenků. Co se skrývá pod tímto označením, které na nás působí jako název hostince ze středověké Prahy? Slovo nemá v češtině lepší ekvivalent než tento zastaralý výraz. Jedná se o tradiční „statek“ na vinici. V roce 1784 udělil Josef II. těmto hospodářstvím zvláštní povolení nabízet víno k ochutnávání kolemjdoucím. A tak to platí celých dvě stě třicet let.

Jen domácí

Šenky mohou prodávat jenom vlastní produkty. Podobně to je ostatně zařízeno v nedalekém Chorvatsku. Cokoli sedláci a vinaři vypěstují, mohou také nabízet, a vy to můžete ochutnat. Tradiční způsob servírování domácích produktů je na prkénku. Tak se také jídlo nazývá: selské prkénko.

Světa znalý gurmán si hned představí, co by tam asi tak mohlo být. Podává se sýr, šunky, žebírka, nakládaná kyselá zelenina. Na druhou stranu ve štýrském šenku nedostanete žádnou kávu nebo průmyslovou limonádu, tedy nápoje nebo jídla, která se vyrábějí jinde.

Vegetariánům i gurmánům vstříc

Novinkou roku 2014 jsou veganská a vegetariánská prkénka. Co na nich je, když obvyklou a tradiční složkou jsou šunka, špek či klobásky, to je zatím tajemstvím jednotlivých šenků. Ve Štýrsku si na své přijdou i milovníci dobrého vína, protože stále větší množství vinařů se věnuje produkci biovína. A kdo má raději město, může si dopřát ve Štýrském Hradci kulinářskou prohlídku nebo přijet na některou ze speciálních letních akcí, kdy se ve městě hoduje pod širým nebem.