O hvězdičkách z červeného průvodce Michelin se dnes hovoří často a hodně. Jejich získání je velmi prestižní záležitostí a jejich udržení se někdy stává otázkou života a smrti.

V oboru sebevražd z důvodů neúspěchů v kuchyni vyniká Francie. Za zakladatele této pochmurné tradice lze považovat kuchaře Françoise Vatela, který se probodl na zámku Chantilly v roce 1671 z hrůzy, že nedorazí suroviny na hostinu pro Ludvíka XIV. Před deseti lety zahýbala světem zpráva o sebevraždě Bernarda Loiseaua, který se zhroutil ze zprávy, že přišel o jednu ze svých třech hvězdiček. Mimochodem důvody obou tragédií se ukázaly jako nedorozumění a informační šum.

ČTĚTE TAKÉ:

Kde je nejvíc hvězdiček

Proti očekávání má údajně největší počet michelinských hvězdiček na „počet obyvatel“ region Jižní Tyrolsko. Zvláštní kousek Evropy je průsečíkem germánské pečlivosti a laténské kreativity. Suroviny i recepty jsou zde odevšad – například ze severu sem pronikají knedlíky, ale přidávají se do nich olivy z jihu a podobně. Prostě ideální podmínky, kterých se uměli místní kuchaři chopit a rozvinout je.

V současné době je v Jižním Tyrolsku dvacet restaurací s michelinským hodnocením. Ačkoli je Itálie hvězdičkami poseta docela hojně, tak právě zmíněná oblast jich má nejvíc v přepočtu na kilometr čtvereční. Nejvyšší hustotu si region udrží pravděpodobně i v celosvětovém měřítku.

Letošní nováčci

1 Minulý měsíc hodnotitelé průvodce Michelin oficiálně oznámili, že hvězdičku v Jižním Tyrolsku dostanou dvě restaurace. Tou první je Tilia v městečku Toblach/Dobbiaco.

Je to malá restaurace s pěti stoly, v níž vaří Chris Oberhammer. Kuchař v minulosti hvězdičku hrdě odmítl kvůli nesouhlasu s hodnocením komise. Základem jeho kuchyně jsou místní suroviny a jídelníček se pravidelně mění podle ročních období. Podobná je také koncepce malé útulné restaurace Alpes, která je součástí restaurace hotelu Bad Schörgau. Šéfkuchař Egon Heiss vaří tradiční jihotyrolská jídla, ale novým, moderním způsobem.