Z Chorvatska známe hlavně pobřeží – krásné a přitažlivé, jistě. A vnitrozemím projíždíme většinou tak rychle, že si ani nevšimneme, jak to tam vypadá. Kraj, kterému se říká Zagorje, se úředně jmenuje Krapinsko-zagorská župa. Z východu sousedí se Slovinskem a na severu s Varaždinskou župou, odkud je to již jen kousek do Maďarska. To jen pro představu, kde se tento pohádkový kraj nachází.

ČTĚTE TAKÉ:

Už člověk neandrtálský

Na území Zagorje se nachází slavná jeskyně Krapina, kde byly nalezeny bohaté pozůstatky sídliště člověka neandrtálského. Je zde muzeum a jeskyně samotná je také přístupná. Naleziště je prý bohatší než v německém Neanderthalu, které dalo tomuto vývojovému stadiu člověka jméno.

Krajina Zagorje je velmi příjemná, a tak není divu, že se tady usadili již pralidé. Současné návštěvníky potěší i množství pramenů. Lázně se tu jmenují „Toplice“, tedy jako česky Teplice, z čehož je jasné, že prameny jsou teplé.

Kraj taženého těsta

Specialitou Zagorje jsou buchtičky zvané štrukli. Místní by se asi trochu urazili kvůli označení buchtičky, ale těžko popsat jídlo, které se u nás nedělá. Zdejší kraj je proslulý výrobou taženého těsta. Je to know-how, které si zaslouží zvláštní pozornost. Tajemství, které je zakleto ve výrobě těsta, tkví nejen v jemných nuancích hnětení a teploty, za níž bochánek odpočívá pod teplým kastrůlkem. Ve chvíli, kdy je těsto správně vláčné, se začne vytahovat do tenkého plátu. Zpočátku to vypadá jako příprava na pizzu, ale to jen chvíli, protože výsledek musí být tenoučký jako hedvábí. Pokud se vám podaří asistovat výrobě štruklí v některém statku, nenechejte si to ujít. Můžete narazit i na Štrukliády, tedy svátky „buchtiček z taženého těsta“.

Sir nemusí být nutně sýr

Nejčastější náplní používanou do štruklí je „sir“. Nenechejte se zmást, jde často o tvaroh, tedy sýr, který ještě nezačal fermentovat. Nejen štrukli, ale i ostatní jídla jsou poctivě vesnická. Zagorje je také proslulé chovem krůt. Je to region, kde se setkává na stole víno a pálenka. Je tu všude krásně venkovsky.