ČEZ plánuje účtovat maximum, které umožňuje cenový strop stanovený vládou. To je 6050 Kč za MWh. U sazby DO2d (nejběžnější) se cena zvýší ze současných 3775 Kč. Tato sazba je určena domácnostem s nižší spotřebou, přesto si připlatí zhruba o 300 Kč měsíčně. To je o cca 2300 Kč za každou MWh.

Nižší ceny jen pro ty, kteří platí více, než kolik bude cenový strop

Některé domácnosti v současnosti dávno platí vyšší ceny, než je cenový strop. A tyto domácnosti budou platit méně. ČEZ svým zákazníkům posílá informace o tom, že pro ně od ledna začnou platit zastropované ceny. Pro využití zastropovaných cen lidé nemusejí nic dělat, platit začnou automaticky.

Mluvčí ČEZ Roman Gazdík o zdražení říká: „Ceny hlavního produktu jsme drželi beze změny po celý rok 2022, i když další dodavatelé zdražovali nebo dokonce nuceně rušili fixace a zákazníky převáděli na burzovní ceny. Ceníky u tohoto produktu měníme obvykle na přelomu roku. Jelikož elektřinu pro produkt na dobu neurčitou jsme na příští rok ale už museli nakupovat za letošní vyšší ceny, tak budou i ceníky od nového roku vyšší.“

O nových cenících pro příští rok informují také další dodavatelé energií.

Zdroj: energie.cz, penize.cz, finance.cz