Nastavení nových záloh se dotkne zákazníků, kterým se mění ceníky od prvního ledna příštího roku a bez pomoci vlády by platili více, než je cenový strop. Ten je nastavený na 6 Kč u elektřiny a 3 Kč u plynu za kWh včetně DPH. Zatímco lidé, kteří mají zafixovanou nižší cenu, než je strop, budou platit i nadále současnou cenu.

Kdo bude platit zastropované ceny?

Zastropované ceny se však budou od ledna vztahovat na většinu zákazníků ČEZu. Odběratelům, kteří budou mít zastropovanou cenu, firma od minulého týdne zasílá SMS a e-mailové zprávy, které vyzývají k samoodečtu. Díky zálohám, které budou stanoveny co nejpřesněji, nedojde k tomu, aby vznikaly zbytečně vysoké přeplatky či nedoplatky.

Svoji spotřebu si mohou zákazníci zkontrolovat ze svého plynoměru nebo elektroměru v online aplikaci Můj ČEZ. Zabere to jen pár minut. Samoodečet lze nahlásit také v zákaznickém centru, na některé z poboček České pošty s přepážkou ČEZ. Nebo na bezplatné zákaznické lince.

Spotřebu si kontrolujte průběžně

Pokud se strachujete z velkých nedoplatků, je vhodné dělat si samoodečet pravidelně. Třeba jednou za měsíc. Jde o jednoduchý způsob, jak můžete průběžně kontrolovat svoji spotřebu. A dle toho můžete adekvátně snižovat i zvyšovat své zálohy.

Samotné distribuční společnosti dělají odečty jednou ročně a zálohy se nastavují podle očekávané spotřeby – ta se zakládá na předchozích datech. Svoji roli hraje také aktuální cena energií. Vaši spotřebu však může ovlivnit několik faktorů. Mezi nimi další člen v domácnosti, více času stráveného doma, pořízení dalších spotřebičů a další.

Zdroj: penize.cz, energie.cz