Dům Sol Duc Cabin stojí na vyvýšených ocelových nohách. Stojí uprostřed lesa. Stojí vysoko, že se k němu musí po schodech. Prostě jak ta chaloupka na muří nožce. Proč?

Je to kvůli nedaleké řece Sol Duc. Je to kvůli jednomu z posledních deštných pralesů v USA ve státě Washington. Není to deštný prales, jaký si představujeme – vlhký a teplý. Tenhle prales je temný, chladný a vlhký. A řeka se často rozlévá do kraje. Majitel domu je vášnivý rybář, který miluje řeku, miluje tenhle kraj. Miluje vše, co je s řekou spojeno. A miluje i svůj dům.

Je to ideální dům na to, aby v případě rozlití řeky lovil přímo z domu. Zvýšená pozice navíc odizolovává interiér od přízemního chladu. Dům navíc minimalizuje dopad na okolí.

Kovový a posuvný

Ale to není všechno. Tenhle dům je postavený z kovu. Ocelové nosníky byly přivezeny na místo už připravené a zde se pomocí svorníků jen daly dohromady. Do rámu pak byla ložena jakási krabice ze sendviče dřeva, zateplovací hmoty a skla. Celý dům tak stojí jen na čtyřech betonových zakopaných pilotech a jedné tlusté rouře, kterou se vedou všechny potřebné inženýrské sítě.

Čelní stěna z ocelového plechu je pak celá posuvná pomocí speciálních táhel. Pojezd je vlastně určen pro stodolu. Když jsou majitelé doma, je čelní stěna vytáhlá ven jak vlajka. Když nejsou, zavře se a dům je vlastně nedobytný.

A kdo za projektem vlastně stojí? Nikdo jiný než ateliér Olson Kundig, tedy ten, který stojí za úžasnými a netradičními domy, jako byl ten s vyklápěcí čelní stěnou nebo jiný vřezaný do skály.

Související články