Bývalý ovčín se nachází na poměrně odlehlém místě, obklopuje ho pár dalších stavení, zato hodně přírody. Investorka má k chalupě velkou citovou vazbu, jako malá tu vyrůstala, dnes objekt využívá její rodina k rekreaci. Posuďte sami, jak si s proměnou poradili architekti Roman Kučírek a Jan Komárek z ateliéru 3K Architects, kteří tento projekt vloni přihlásili do soutěž Interiér roku, kategorie Rekonstrukce.

Pojďte se touhle úžasnou chalupou projít:

Zdroj: Youtube

Od podlahy

Změny se prakticky dotkly přízemí chalupy, půda zatím zůstává nevyužitá. Bylo třeba řešit novou elektroinstalaci včetně rozvaděče a stavbu kachlových kamen. Na řadu přišla výměna některých podlah (kromě hlavního obytného prostoru, kde se předem instalovala modřínová prkna), repase původních špaletových oken, místo starých interiérových dveří se pořizovaly nové ze smrku, v tradičním designu s kazetami a kovářskými prvky. Měnily se také rozvody vody a kanalizace, příčky, omítky a rovněž se nově zařizovala kuchyně a koupelna.

Co dalo nejvíce zabrat

Každý asi tuší, že rekonstrukce jsou složitější než novostavby. „Největší oříšek bylo odizolovat vlhkost pod podlahami. Do štěrkového zásypu jsme zvolili celoperforované drenážní trubky s přívodem a odvodem vzduchu tak, aby byla případná vlhkost odvětrána. A složitou se ukázala doprava a logistika řemeslníků a dovoz materiálů na stavbu do odlehlých končin,“ upřesňuje architekt Roman Kučírek.

Škatulata, hejbejte se

Díky odstranění příček, dveří a podlah v zadní části přízemí se mohly měnit dispozice. Zbytečně velká koupelna se zmenšila, malá kuchyně se přemístila do hlavního obytného prostoru. Tím vzniklo místo pro vytvoření ložnice, ale i pro adekvátní komoru sloužící i jako spíž a chodbu.

Vytápění tradiční i moderní

Změny si užil i hlavní obytný prostor, který funguje jako obývák, jídelna a kuchyně. Jeho dominantou se stala nová kachlová kamna s pecí (kamna tu vždycky byla, ale ta původní už měla nejlepší léta za sebou). Kachle krásně akumulují teplo a vyhřejí velkou místnost, a kdyby to zimomřivým povahám nestačilo, v obýváku se ještě instalovala krbová kamna. Zbývající část přízemí se vytápí elektrickými přímotopy, kvůli nimž se půda zateplila.

Něco původní, většina nová

Převážná část nábytku je nová, většinou vyrobená z bukové biodesky, která odolá případné vlhkosti v zimních měsících, kdy se chalupa tak často nevyužívá. Z původního vybavení architekti zachovali některá svítidla, dřevěné police a dvě tonetky, jež doplnily nové židle v kontrastním lakování. Z dob minulých ještě zůstalo zrcadlo, netradičně umístěné v rohu, v němž se odráží jedna z odkrytých kamenných stěn. A také dvě sochy. Právě zrcadlo a sochy byly odjakživa součástí chalupy, a tak to také zůstane.

Promyšlená do detailu

Návrh a projekt architekti zpracovávali čtyři měsíce, realizace včetně rekonstrukce a zařizování probíhala půl roku. S ohledem na tradiční interiér se nabízí otázka, jak moc je náročné shánět chalupářské doplňky a nábytek. „Spíše je složitější správně je nakombinovat. Například vypínače a zásuvky jsme uvažovali keramické, kvůli ceně jsme však museli zvolit plastové. Nakonec vypadají velice povedeně a za zlomek peněz, jež by stály keramické. A stylově ladí s porcelánovými úchytkami na nábytku,“ vysvětluje Jan Komárek.

Interiér roku
Soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut bytového designu, každoročně oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Vítězové osmého ročníku soutěže budou vyhlášeni na mezinárodním kongresu o bydlení Living forum, který proběhne 16. května 2023 v pražském DOXu. Více se dozvíte na www.interierroku.cz. Časopis a webové stránky DŮM&ZAHRADA jsou mediálním partnerem soutěže.

Časy se mění, podstata zůstává

Investorka chtěla zachovat tradiční ráz a současně interiér obohatit o moderní prvky. Proto architekti doplnili původní osvětlení dalšími svítidly tak, aby spolu navzájem korespondovaly. Například od značky Aldo Bernardi, které visí z odkrytého trámového stropu. Jídelní židle a konferenční stolky jsou značky TON, sedačka v obýváku byla vyrobená na míru firmou Nábytek Duchoň. Má šedý potah, ladící se světlou šedou použitou na lakovaném nábytku.

A také s boxy pro rolety, které zastoupily krátké závěsy. Ty jsou sice tradiční, na rozdíl od rolet však nesplňují požadavek zachovat soukromí ve dne v noci. Ostatně moderní interiérové stínění je tak nenápadné, že ho obyvatelé chalupy pomalu ani nezaregistrují. A tak můžou svou pozornost více zaměřit na to, co je pro stoletou kamennou krásku typické.

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 12/2022.