Dřevem obložená chata stojí na odbagrovaném svahu a má velkou plochu ze žulových kostek kolem sebe. Je to vynikající místo na pozorování okolí. Vždyť stojí přímo na úpatí Bukové hory ve výšce 774 m n. m.

Projekt této chaty vznikl pod rukama architektů v Gebas atelier architects. Ti navrhli dům, který je moderní, ale není to žádná extrovertní divočina. Jednoduchý tradiční tvar se sedlovou střechou a dřevěným obložením je narušen po stranách střechy vystouplými kvádry pro ložnice v prvním patře. Dole pak je kamenem obložený ještě jeden kvádr, který je vstupem do objektu a technickým zázemím.

Zdroj: VLM

Prostor a výhled

Interiér si navrhoval majitel chaty sám a je vyrobený na zakázku. Jedná se především o nábytek z masivního dubového dřeva. V přízemí chalupy se nachází prostorná společenská místnost, která je tvořená z obývací části, jídelny, která je vybavená dubovým stolem pro 14 osob, a stylové kuchyně. Kuchyně je laděná do šedé barvy v kombinaci s dřevěnými doplňky a dřevěnou pracovní deskou. Dominantou celého prostoru jsou krbová kamna, která podtrhují celkový horský styl chalupy, a také velká francouzská okna, která dodávají dostatečné množství přírodního světla a zároveň poskytují nádherný výhled do okolní krajiny. Ze společenské místnosti je přímý vstup na terasu s venkovním posezením, grilem a ohništěm.

Do prvního patra se lze dostat po schodech, které vedou přímo ze vstupní haly. V prvním patře chalupy se pak nachází pět pokojů, přičemž každý má vlastní koupelnu a WC. Vše je jednoduše, ale velmi elegantně zařízeno.

Není to dřevostavba

Podle fasády by člověk řekl, že jde o dřevostavbu. Není to tak. Stavba je založena na dvoustupňových základech, betonových pasech a řadách ztraceného bednění. Objekt sám je pak zděný z keramických broušených cihel lepených na zdicí pěnu, je zateplen minerální izolací a z exteriéru obložen dřevěným, v místech i kamenným obkladem.

Stropní konstrukce je dřevěná trámová, trámy jsou přiznané a dotváří zážitek z interiéru.

Na střechu je použita plechová střešní krytina v barvě antracitu. S ní pak korespondují hliníková okna a vstupní dveře, taktéž v barvě antracitu. Vnitřní dveře jsou dřevěné.

Hlavním zdrojem tepla je kondenzační plynový kotel o max. výkonu 23,8 kW. V chatě je realizováno teplovodní podlahové vytápění v kombinaci s doplňkovými otopnými tělesy. Sekundární zdroj jsou výše uvedená krbová kamna.

  • Projekt: Chata v Čenkovicích
  • Zastavěná plocha: 155,67 m2
  • Celková užitná plocha: 204,37 m2
  • Autor, foto a zdroj: Gebas atelier architects