Jejich majitel rok přemítal, zda je (ne)zbourat. Těžká otázka! Architekt Zdeněk Duroň z ateliéru Nordic Zen zvolil atypické řešení: rekonstrukci v kombinaci s minimální dostavbou. Měl k tomu několik důvodů. „Především na mě silně zapůsobil lesnatý pozemek. Chata i dílna na něj byly citlivě zakomponované, nebylo tedy proč je přemisťovat. Zadání investora znělo postavit dům pro dvojici milující přírodu, která chce minimalizovat svůj obytný prostor, omezit množství věcí potřebných k životu a snížit náklady na bydlení. Nebylo proto nutné neúměrně velkou stavbou zatěžovat okolní přírodu.“

Zdroj: VLM

Dvacet metrů navíc

Architekt zvětšil užitnou padesátimetrovou plochu chaty přístavbou (20 m2). „Stará“ a „nová“ část domu jsou vizuálně odlišené. Jednak střechami: původní se sedlovou, přístavba s plochou. Jednak fasádou (omítka-cembonitový obklad).

V původní části zachoval dispozice místností (9,5 m2, 14,8 m2 a 25,4 m2). Do přístavby umístil šatnu, pracovnu, novou koupelnu. Z původní konstrukce z komůrkového zdiva se zachovala obvodová část, zatímco nosná konstrukce přístavby je z Porothermu. Součástí rekonstrukce bylo i rozšíření suterénu pod přístavbou.

Aby bylo v interiéru dost denního světla, bylo nutné probourat větší okenní otvory (což je v komůrkovém zdivu problém), které se musely obetonovat. Do bývalé kuchyně přichází světlo světlovody. K světelnému komfortu a příjemnému výhledu přispívají i celoprosklené domovní dveře.

Celkový vzhled sjednocuje šedá fasáda, která přispívá k vizuálnímu začlenění domu do okolí.

Tady se žije skandinávsky

V domě pro dva jsou poměrně malé místnosti, proto je logické, že bílá je základní barva interiérů: výmalba, dveře, nábytek (kuchyně, šatna, knihovna, police), svítidla. Doplňuje ji světlešedá (dlažba, stěrky v koupelně, sedáky, pracovní kuchyňská deska). Třetí barva je přírodní dřevěná podlaha. „Vím, že malý obytný prostor vyžaduje jednotné podlahy,“ podotýká architekt, „ale svou roli sehrál fakt, že v hlavní místnosti se zachovaly bukové parkety, v ložnici borovicová prkna; stačilo je zrestaurovat. Nová dubová podlaha se pokládala jen ve třetí místnosti, kde jsou také dřevem obložené stěny. V domě, kde nejsou obrazy, koberce, závěsy, protože ta nejlepší výzdoba je pohled z okna nebo z nezastřešené terasy před hlavním vchodem, se topí akumulačními betonovými kamny a elektrickými přímotopy.

Chambre séparée čili oddělená místnost

Bydlení pro manželskou dvojici neznamená domov pro dva poustevníky, které tu a tam navštěvují ptáci a laně. Architekt vyřešil otázku společenského života trefně: využil budovu bývalé dílny (od rodinného domu je cca 50 metrů) coby „chambre séparée“ - oddělený pokoj – či jako zasklený altán. Je to místnost (27,8 m2) vyhrazená pro návštěvy, protože v rodinném domě pro dva je pro hostitelské aktivity málo místa. (O potřebě schovat se před deštěm při zahradním grilování nemluvě.)

Dílna postavená v 80. letech pilným kutilem získala rekonstrukcí novou střešní krytinu (místo vlnitého azbestu), podlahu z modřínových prken a seversky nabílený dřevěný strop. Obvodové zdi i střecha jsou zateplené minerální vatou. Repasovanou ocelovou konstrukci architekt využil jako základní výtvarný prvek, který s originálními plechovými lampami z 30. let dává celé místnosti industriální charakter. Zařízení je účelné: velký stůl se subtilními kovovými židlemi, rozkládací pohovka pro občasné přespání, pracovní kout. Je tu hodně denního světla díky vysokému trojdílnému neotevíravému oknu, které vzniklo vyjmutím tří panelů z jihozápadní obvodové zdi. V chladných dnech takřka třicetimetrovou místnost vytápějí litinová kamna na dřevo.

A co si počne kutil? Pro rukodělné a řemeslné práce všeho druhu slouží nová dílna (cca 5 x 3 metry), která se ze severovýchodu přimyká ke společenské místnosti. Je to nezateplená dřevostavba z hranolů 9 x 5 cm, opláštěná modřínovými prkny, s pultovou střechou a krytinou s asfaltovými pásy. Má samostatný vchod posuvnými dřevěnými vraty.

Autor:

Ing. arch. Zdeněk Duroň (1959), FA ČVUT Praha; interiéry Mgr. Radka Duroňová, FF UK. V roce 2014 zakládají vlastní studio Nordic Zen. Více na www.nordiczen.cz


Základní technické údaje RD:

  • Autor: Ing. arch. Zdeněk Duroň
  • Interiéry: Mgr. Radka Duroňová
  • Projekt: Ing. Pavel Králík
  • Návrh zahrady: původní stav + Mgr. Radka Duroňová
  • Dodavatel: Generální D. I. Real, s. r. o.
  • Zastavěná plocha: 70 m2
  • Užitná plocha: 70 m2
  • Konstrukční systém: obvodové zdivo původního objektu komůrkové; nosné konstrukce přístavby bloky Porotherm; suterén betonové tvárnice
  • Střešní krytina původní i přistavěné části: identické asfaltové živičné pásy
  • Fasáda: omítka, Cembonit
  • Zateplení: minerální vata Rockwool
  • Okna: hliníková s dvojskly
  • Vnitřní dveře: dřevěné repasované s původním kováním
  • Vytápění: akumulační kamna z betonu + elektrické přímotopy
  • Energetická náročnost: třída en. náročnosti C

Tento článek jste měli možnost najít v časopisu Dům & Zahrada 11/17.