Ne vždy si zloději vybírají pouze drahé předměty a cennosti, naopak, často seberou běžné předměty, nebo vyplení zásoby jídla, alkoholu nebo dokonce i drogerie. Nehledě na to, že uvnitř chat a na okolních pozemcích se nezřídka nachází – často volně položené – nářadí a nástroje, mnohdy v hodnotě desítek i stovek tisíc korun. Totéž samozřejmě platí například i pro rodinné domy, ovšem rekreační objekty jsou v tomto směru ještě rizikovější. Většinou se nacházejí na odlehlých, méně frekventovaných místech, kde se zloděj nemusí tolik obávat, že bude při činu přistižen. Proto je naprosto zásadní chaty dobře zabezpečit po mechanické stránce, a ideálně je ještě doplnit o elektronické zabezpečení, které znemožní nepozorované pokusy o vloupání.

Základem každé zabezpečené budovy jsou vždy kvalitní, dobře doléhající dveře osazené zamykací vložkou s bezpečnostní certifikací a doplněné bezpečnostním dveřním kováním. Toto se týká nejen hlavního vchodu, ale i všech zadních a bočních vstupů nebo například průchodu z garáže. Důležité je však nezůstávat jen u dveří a zaměřit pozornost také na veškerá okna a dveře balkónů, teras a verand, a to nejen v přízemí. Právě tudy se mnoho zlodějů do objektů dostává – je to totiž mnohem snadnější, než se snažit překonat zamčené dveře. Na všechny typy oken a dveří lze nainstalovat speciální okenní zámky nebo alarmy. Ty výrazně zvýší jejich bezpečnost, protože znemožní otevření nebo vypáčení okna zvenčí.

Nezapomínejte ani na ostatní objekty – garáže, kůlny, přístřešky na nářadí. I ty je potřeba zajistit před přístupem cizích osob – nejen abyste zabránili krádeži drahého nářadí, ale i proto, že v nich uložené nástroje zloději s oblibou využívají pro to, aby se dostali do samotné chaty. Práci jim ztížíte například odolnými závorami, zástrčemi a petlicemi.

Pokud budete poté chtít ještě zvýšit bezpečnost své chaty, popřemýšlejte o využití jednoduchého alarmového nebo kamerového systému, který vás včas upozorní na známky pokusů o vloupání.