Jestli si nechcete koupit novou, již rozkvetlou hvězdu, musíte aktivně jednat. Neradi to říkáme, ale pokud jste již nezačali, do Vánoc vám s největší pravděpodobností celá zčervenat nestihne. Poté se ale můžete těšit na krásu, kterou jste vypěstovali vlastními silami.

Začněte s umělým zatemňováním

Na zbarvení listů potřebuje rostlina až 7 týdnů a střídání krátkých dnů a dlouhých nocí. Dopřejte jí 8-10 hodin světla a 14-16 hodin tmy. Nejlepší doba na úplné zatemnění je od odpoledních 17 hodin do ranních 8 hodin. Zatemňování vám příliš času nezabere, popřípadě si můžete dobu upravit podle svých možností.

Jak to dělají v Britské královské botanické zahradě se můžete podívat zde:

Zdroj: Youtube

Jak na to? Stačí ji celou zakrýt květináčem, papírovou krabicí nebo taškou. Vyrobit můžete i kornout ze silného tmavého papíru nebo zdvojeného novinového papíru, který kolem rostliny obalíte.

Nezapomeňte, že světlo k ní proudí v noci od pokojových lamp a pouličního osvětlení, které do bytu proniká okny. Doporučuje se tedy rostlinu úplně zakrýt i na noc.

Udržujte vlhkou zeminu

Jakmile začnete se zatemňováním, dopřejte jí teplotu v rozmezí 16-21 °C. Příliš ji nepřelévejte, zeminu udržujte vlhkou. Pokud v misce zůstane přebytečná voda, vylijte ji.

A výsledek? Po 3 týdnech rostlina nasadí poupata a začne se postupně vybarvovat. Bude více rozvětvená a vyšší oproti vánočním hvězdám, které koupíte v květinářství.

Jak se o vánoční hvězdu postarat po Vánocích, poradíme zase někdy příště.

Zdroj: living.iprima.cz, abecedazahrady.dama.cz