Poctivý segedín si žádá poctivé suroviny. Kvalitní vepřové, ať už plec či krkovice, je tudíž základ. Druhou podmínkou vedoucí k dokonalosti je maso nejprve opéct (nechat zatáhnout), až pak dusit. A jak zní třetí? Nezapomeňte na smetanu. Tady se ale názory liší, někdo preferuje zakysanou, jiný raději volí smetanu na šlehání.

Suroviny: 800 g vepřové plece bez kosti, 350 g kysaného zelí, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, 500 ml vody, 200 ml smetany na šlehání, 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření Vitana, 6 kuliček černého pepře, 1 lžíce sladké papriky mleté Vitana, 1 lžička kmínu, 2 lžíce hladké mouky, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Cibule a stroužky česneku oloupejte a nakrájejte (česnek utřete). Ve větším hrnci na sádle zprudka opečte cibuli, jakmile začne zlátnout, přidejte utřený česnek a pražte ještě 1 minutu. Pak přidejte maso nakrájené na kostky o velikosti asi 2 cm a opékejte ho, dokud se nezatáhne.

Přisypte mletou papriku a kmín, nechte koření rozvonět, ale opravdu krátce. Rychle promíchejte a přilijte horkou vodu tak, aby bylo maso téměř ponořené. Přidejte bobkové listy, nové koření a kuličky pepře, osolte. Přikryjte pokličkou a duste téměř doměkka. Občas ho zkontrolujte a promíchejte, případně podle potřeby dolijte vodu.

Mezitím slijte zelí, nálev si uchovejte. Zelí propláchněte studenou vodou, rukama vymačkejte přebytečnou tekutinu a pokrájejte ho. Přidejte ho do hrnce k masu a společně duste, tahle poslední fáze trvá asi 15 až 30 minut, dokud zelí nezměkne.

Pro zjemnění přilijte smetanu, ve které jste předem důkladně rozmíchali hladkou mouku. Povařte dalších 15 minut. Vylovte bobkové listy, kuličky nového koření a pepře. A dochuťte solí, mletým pepřem a případně i nálevem ze zelí. Podávejte s knedlíkem.

Zdroj: vseokoreni.cz