Znáte ozimé odrůdy cibule?

Ozimá cibule je pěstovaná podobně jako ozimý česnek. Vysadí se na podzim nebo během zimy (kdykoliv, kdy není půda zmrzlá). Díky tomu na jaře brzy roste a brzy se sklízí. Stejně jako ozimý česnek není určena ke skladování do další sezony, spotřebovat ji musíte do konce roku, maximálně do února, pak začne vyrůstat.

Skvěle se proto hodí na malý záhonek, kam vysadíte pár desítek kousků pro první jarní ochutnávky. Na dlouhodobé skladování je vhodné cibuli vysít. A pokud u vás během sezony cibule nedokáže dostatečně vyrůst (nevhodná půda, vyšší poloha), zachrání vás samozřejmě sazečka – ovšem i její skladovací možnosti jsou dost omezené.

Mořit ozimou cibuli před sadbou – jako česnek?

S namořením cibule proti hnilobám samozřejmě nic nezkazíte. Ale pokud se vám do moření nechce, máme dobrou zprávu: pro lehčí půdy není toto ošetření nezbytné. Zejména pokud s výsadbou počkáte až na leden, únor (když nebude zmrzlá zem), je moření naprosto zbytečné.

Nastoupí-li vlhčí rok, lze cibuli průběžně stříkat přírodními nebo i konvenčními přípravky proti houbovým chorobám. Postřiky se vyplatí mít doma připraveny předem – a za příhodné ceny se dají nakoupit třeba v OBI. Stačí si počkat, až budou ve slevovém letáku.

Pozor na škůdce, zejména na háďátko

Ozimou cibuli, stejně jako česnek a další druhy cibulovin, včetně těch okrasných, ohrožují i škůdci. Nejzávažnějším je asi háďátko, které nalétává na rostlinky minimálně dvakrát v roce. První nálet se koná hned brzy zjara, jakmile se na pár dní oteplí nad deset stupňů. Další nálet probíhá v květnu až v červnu, podle toho, jaké bylo zjara počasí.

Chemická ochrana v podobě insekticidního postřiku je samozřejmě možná, mnohem vhodnější je ale ochrana mechanická. Háďátko musí cibulovinu najít a pak k ní přiletět, aby v ní mohlo naklást vajíčka. A když mu to nedovolíte, snadno se obejdete bez chemie.

Jakou bariéru zvolit? Nejlépe bílou netkanou textilii, kterou na záhonu necháte od brzkého jara. Sundat ji lze několik dní po větším oteplení, kdy už bude jisté, že háďátko má nakladeno jinde. Ochrana před druhou generací háďátek není u ozimé cibule nutná, tou dobou již nemívá zelené listy, které by hmyz lákaly k nakladení vajíček.

I s chorobami se dá zatočit přírodně

Cibule jsou ohrožovány zejména plísněmi a hnilobami. Jedná se o houbové nákazy, na něž se pak váží další virová a bakteriální onemocnění, jenž se do struktury rostliny dostanou díky poškození pletiv způsobeným právě houbami (nebo výše zmíněnými škůdci).

Svět hub je obrovský, mnohem větší, než si většina lidí dokáže představit. I proto jim byla vyčleněna samostatná kategorie (rostliny, živočichové a houby). A tak není ani divu, že mezi houbami najdete i takové, které se houbami pro cibuli škodlivými živí, a přitom samotné cibuli nijak neublíží.

Jedinou nevýhodou použití těchto „predátorských“ hub je, že aplikaci musíme opakovat častěji. Zabírají však jako účinná prevence i u ostatní zeleniny, takže s jednou postřikovou nádobkou můžete vždy obejít všechny záhony. Ochranná lhůta tu žádná není, případně jen několik dní (vždy postupujte podle návodu na obalu postřiku).

Jak ozimou cibuli správně sklízet a skladovat?

Pro ozimou cibuli platí naprosto stejné podmínky sklizně i skladování jako pro ostatní druhy kuchyňské cibule. Podrobnosti se dočtete například na stránkách iReceptář.cz. Nicméně, vzhledem k tomu, že si ozimé cibule vysadíte méně, neb je určená k co nejdřívější spotřebě, je dost pravděpodobné, že uskladňovat už nebude co. O to více se však soustřeďte na správnou sklizeň a skladování cibule jarní.