Existuje mnoho desítek druhů tamaryšků, pro něž jsou typické právě záplavy květů, které ozdobí zahradu na jaře nebo v létě, a také listy připomínající spíše jehličí.

Snadno dostupná paráda

Tamaryšky jsou opadavé keře nebo nižší stromy, jež se snadno pěstují a daří se jim i v zasolených půdách. Pozornost přitahují hlavně svými drobnými květy složenými do lat nebo hroznů. Nejčastěji mají růžovou barvu, ale najdete i odrůdy s květy bílými či červenými, opět v pestřejší škále odstínů. Důležité je také říci, že tamaryšky obecně dorůstají do výšky několika metrů a v dospělosti koření velmi hluboce. Nicméně nejsou všechny jako přes kopírák, závisí na konkrétním kultivaru.

Kterému sluší léto

Začněme tipy na tamaryšky, jež kvetou v létě. Například tamaryšek pětimužný vás bude bavit růžovými až purpurově červenými kvítky, dřevina dorůstá do výšky asi 3 až 5 metrů a má vzpřímený habitus. Nebo zkuste teplomilný tamaryšek galský (francouzský), jehož květy kombinují růžovou a bílou barvu, dorůstá do obdobné výšky. Další kvetoucí radost se jmenuje tamaryšek kaspický.

Jiné možnosti

Mezi často pěstované patří tamaryšek malokvětý (drobnokvětý), s růžovými až růžovobílými květy. Jde o mohutnější keř, který je jak vysoký, tak široký, orientačně se bavíme o 5 až 6 metrech. Starší větve zaujmou netradičním, hnědočerveným zbarvením kůry. Kdo by rád tuto dřevinu upravoval jako bonsaj, tomu se doporučuje tamaryšek čínský. Z mnoha dalších lze připomenout třeba tamaryšek oděský či bezlistý.

Plus, nebo minus?

Tamaryšky touží po slunci a světle, na typ zeminy nejsou náročné. Často se uvádí jako příklady okrasných dřevin, které zvládají půdy s vyšší koncentrací soli. Zbaví se jí prostřednictvím svých listů. Což zase nemusí svědčit okolní výsadbě, navíc v dospělosti hluboce kořenící tamaryšky můžou „vysát“ vlhkost z půdy široko daleko. Proto se traduje, že kolem nich nic neporoste. Nicméně podle některých odborníků ani tento fakt nemusí být na závadu, ostatně i „vodní“ souboj“ mezi rostlinami je známá věc.

Jak podpořit kvetení

Obecně tamaryšky nemají hustý, kompaktní habitus, ten je spíše vzdušný. Podpořit kvetení se dá pravidelným řezem, navíc tyto dřeviny rychle rostou. A bavit vás budou i v zimě, až si s jejich větvemi začne hrát námraza a jinovatka.

Zdroj: iReceptar.cz, Region.rozhlas.cz