Barva a tvar jsou zřejmé ihned. Z barev stále převažuje bílá, tvary bývají hranaté, oblé nebo atypické. A také se nezřídka kombinují. Všimněte si, že i mnohá hranatá umyvadla mají zaoblené rohy, tím působí útulněji.

Podle typu instalace

Můžete mít umyvadlo volně stojící, jen dříve používané zdobné tvary dnes často nahrazuje designové provedení, kdy se stává součástí nosného sloupku. Další klasiku představuje závěsné neboli nástěnné umyvadlo, které se připevňuje do zdi. Některé modely lze kombinovat s koupelnovou skříňkou, pak jsou více či méně zapuštěné do nábytku. Třetí velkou skupinu zastupují umyvadla kombinovaná s deskou, ale i tady máte větší výběr. Umyvadlo může být umístěné na desku, což vypadá velice efektně, nebo se do ní zapouští, případně se instaluje pod desku. Zajímavé řešení představuje dva v jednom, umyvadlo a deska jako jeden kus.
Shrnuto: Některé typy umyvadel se můžou instalovat více způsoby.


Pro i proti

Volně stojící umyvadla vyžadují více místa, proto se uplatní hlavně ve větších koupelnách. Počítejte s minimálním nebo žádným odkládacím prostorem. V případě závěsných umyvadel je mnohem větší výběr tvarů i různě velký prostor na odkládání. Provedení některých umyvadlových sifonů je natolik zdařilé, že je ani nemusíte schovat do skříňky, fungují jako další designový prvek. V případě umístění umyvadla na desku odkládací možnosti souvisí s její velikostí. Nicméně v hraně mezi umyvadlem a deskou se přece jen více drží nečistoty, ale totéž platí i pro částečné zapuštění, ať už do skříňky, nebo do desky. Bez pečlivé údržby to nepůjde. Pokud byste dali přednost umyvadlu pod deskou, pohlídejte si perfektní napojení, pak výše zmíněný problém s údržbou odpadá.
Shrnuto: Řešte nejen design, ale také odkládací možnosti a (ne)náročnost údržby.

Z čeho bude

Často se vyrábí z glazované keramiky, v posledních letech se hodně zmiňuje také litý mramor, ale pokud se vám líbí sklo, dřevo nebo třeba přírodní kámen, máte ho mít. V koupelnových studiích objevíte rovněž plast nebo porcelán. Výchozí materiál však nemusí fungovat sám o sobě, přidávají se různé úpravy podporující trvanlivost a šetřící čas při úklidu.
Shrnuto: Výběr je velký, záleží na vašich preferencích.

Něco málo o centimetrech

Běžně velké umyvadlo mívalo asi 60 cm na šířku, zhruba 45 až 50 cm do hloubky a plus mínus 15 cm na výšku, nicméně toho se už nemusíte striktně držet. Někdo potřebuje malé umývátko na toaletu, další má velkou rodinu a více se mu hodí třeba 120 cm široké umyvadlo do koupelny, nebo raději dvě vedle sebe, najdete i variantu stvořenou pro umístění v rohu a jiné. Pozor si dejte na jeho instalační výšku, menším a středně vysokým osobám může stačit 80 cm, jestliže jste vyšší, vhodnější je 85 cm. Vodítkem je i postavení rukou - pokud budete při mytí zvedat dlaně výš než lokty (opak je správně), voda poteče směrem k loktům. A co dělat, aby se nerozstřikovala do všech stran? To závisí nejen na vzdálenosti mezi horní hranou umyvadla a výtokem vody, ale i na směru proudu vody a mělkosti umyvadla.
Shrnuto: Mytí rukou si zkuste aspoň nanečisto a umyvadlo vybírejte společně s vhodnou baterií.