Možná už máte sklizeno a záhony zryté a připravené na příští rok. Možná právě sázíte ovocné stromky či keře nebo sadbový česnek, abyste si zajistili napřesrok bohatou úrodu. Ale pokud si chcete ještě tuto zimu pochutnat na křupavé zelenině, nemusíte se bát, že jste propásli tu správnou dobu. Právě teď můžete sít “zelené vitaminy”.

Nenáročný a otužilý polníček

Zimní saláty skrývají ve svých listech mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamin C, železo a karoten. Mezi takové zásobárny patří i polníček kozlíček. Jeho drobné křehké lístky mají jemně oříškovou chuť, hodí se do zeleninových salátů, bramborového salátu i také samotný, ochucený jen troškou dýňového oleje a posypaného piniovými oříšky. Polníček je poměrně odolný, takže snese i nižší teploty. Navíc pěstování na podzim už nekomplikují žádní škůdci, jako slimáci nebo mšice. Polníček sejeme na záhonky do řádků asi 15-20 cm vzdálených od sebe, do hloubky asi 1 cm.

Zimní hlávkový salát

Hlávkové saláty jsou velmi oblíbené pro svou křupavou čerstvou chuť. Pěstování není příliš náročné, rostlinky potřebují zejména dostatek vláhy, které je na podzim v půdě víc než v létě, proto není třeba tak častá a intenzivní zálivka. Salát sejeme do řádků 20-30 cm od sebe, rostlinky potom jednotíme, aby měly kolem sebe dostatek prostoru pro růst. Skvělý zeleninový salát si můžete z úrody dopřát už do měsíce.

Špenát bohatý na železo

Několikrát do roka můžeme vysévat a také sklízet špenát. Jeho mladé lístky se hodí do salátů, můžeme je konzumovat začerstva, ale je výborný při přípravě dalších pokrmů. Vhodný je k těstovinám nebo jako příloha k masu, lahodná je také špenátová polévka. Špenát je bohatým zdrojem vitaminů A, B, C a E. Je také velkou zásobárnou železa, takže je vhodnou potravinou pro ty, kteří trpí chudokrevností a velkou únavou. Přestože je nízkokalorický, rychle a dobře zasytí, proto jej lze využívat jako potravinu při dietách či stravovacích omezeních. Vyséváme jej stejně jako ostatní saláty do hloubky asi 1 cm do řádků vzdálených od sebe asi 30 cm.

Rychlerostoucí řeřicha

Řeřichu můžeme vysévat do květináčů a truhlíků za okno, ale není problém ji vypěstovat i na záhonku. Semínka můžeme vysít i hustěji u sebe, vzhledem k brzké sklizni se nestačí příliš rozrůst do šířky. Důležité je hlídat, aby rostlinky nevyschly a substrát měl stále dostatečnou vlhkost. Protože řeřicha roste opravdu velmi rychle, můžete ji postupně sklízet již po 14 dnech. Je velmi zdravá a má velký přínos pro náš imunitní systém a pro správné trávení. Ideální je konzumovat ji začerstva, nejlépe v salátu nebo jen tak nasekanou na chleba s pomazánkou, ale její chuť vynikne i v zeleninových polévkách, kam ji můžeme přisypat jako bylinku.