Ostrůvek může být jednoduše jen rozšířením pracovní plochy, v některých případech dokonce pracovní plochou jedinou. Víte dobře, že když postavíte do řady troubu se sporákem, lednici, dřez, myčku na nádobí, možná i pračku a sušičku, případně mrazničku (někomu nestačí mrazák jako součást lednice, ale chce pořádný, samostatně stojící), tak už máte pěkných pár metrů zastavěných a na ten flíček, co zbude na pracovní plochu, postavíte maximálně rychlovarnou konvici. Ostrůvek proto může tento nedostatek místa na práci elegantně vyřešit. A když k němu z druhé strany přistavíte vysoké židle, může po večerech sloužit i jako bar.

Pokud ostrůvek využijete čistě jako pracovní plochu, jeho provedení bude velice jednoduché. Budete ho muset jen dobře nasvítit, abyste na práci dobře viděli. Moderní jsou bodová LED světla zabudovaná v sádrokartonovém podhledu, který kopíruje tvar a polohu ostrůvku. Vystačit si však můžete i se závěsnými svítidly, jejichž design sladíte s celkovým pojetím kuchyně. Výška pracovní desky pak zřejmě bude stejná jako u celé linky a dají se pod ni umístit skříňky s praktickým úložným prostorem.

Součástí ostrůvku ovšem může být i dřez nebo varné centrum. V obou případech bude výstavba komplikovanější i dražší, protože se tu budou instalovat i vodovodní trubky, odpad či odsavač par. Ten musí být nejlépe komínový, aby měl slušný výkon a efektivně pohlcoval všechny výpary. Ostrůvek s varným centrem může být o něco nižší než běžná linka, dřez můžeme mít naopak vyvýšený.

Šířka a tvar ostrůvku se přizpůsobí rozměrům kuchyně, nejsou žádné standardní velikosti, které by vás limitovaly. Ostrůvky se dřezem či varným centrem ovšem musejí být dostatečně široké na to, aby nám zbyl i nějaký prostor okolo.