Úprava fasády a typ oken mají zásadní vliv na vizuální dojem ze stavby. Může se stát, že na obrázku vidíte dům s fasádou obloženou kamenem a dřevem, dřevěná eurookna s vnějšími žaluziemi a podobně. Při bližším zkoumání projektu zjistíte, že v standardní ceně domu na klíč je fasáda s jednobarevnou omítkou, plastová okna a jakékoliv stínicí prvky chybí. Všechny tyto prvky jsou nadstandardní, takže pokud si budete přát, aby váš dům vypadal jako ten z katalogu, zaplatíte o pár set tisíc navíc. Pokud je u katalogového domu uvedena cena, měl by zákazník snadno najít informace, jaké fáze dohotovení domu se částka týká (od hrubé stavby po dodávku na klíč, včetně vysvětlení, co v konkrétním případě na klíč znamená), a použití jakých materiálů a prvků bylo při výpočtu ceny uvažováno. Jestliže se tyto informace nedozvíme, můžeme uvedenou cenu považovat pouze za velmi orientační. Ani cena domu na klíč nestanoví veškeré náklady na výstavbu. Neobsahuje náklady na vybudování základů a připojení na sítě, protože to záleží na konkrétním pozemku, může být uveden pouze hrubý odhad.

Vlevo chodba, vpravo chodba…

Každý dům se skládá z různých funkčních zón, které odpovídají různým činnostem, které se v něm mohou odehrávat. Funkční zóny propojuje zóna komunikační. Dispozice by měla být navržena tak, aby komunikační zóna obsloužila všechny prostory v domě, ale nezabírala žádné zbytečné místo. V patrovém domě představuje významnou komunikační zónu schodiště, které může být umístěno přímo v obytném prostoru, nebo odděleně. Obě možnosti mají svá pozitiva i negativa i své odpůrce a zastánce. V případě schodů umístěných do obytného prostoru hrozí určité riziko z hlediska hluku a úniku tepla. Při zkoumání dispozice typového projektu je dobré si pro daný prostor představit určitou modelovou situaci, jak by v domě probíhala. Modelové situace mohou být typu například příjezd domů s velkým nákupem, návštěva pubertálních kamarádů dětí a podobně.

Nasaďte si 3D brýle, uvidíte líp - alespoň toto foto

Dále se dům rozděluje na zónu společenskou, určenou pro společné aktivity rodiny a návštěvy, a zónu soukromou, která zahrnuje ložnice, dětské pokoje a jejich zázemí. Standardním řešením je tyto dvě zóny oddělit, v patrovém domě je obvykle přízemí věnováno společenské zóně a patro zóně soukromé. Mohou ovšem existovat specifické požadavky na vzájemnou návaznost těchto zón. Například pracovna může být podle konkrétní náplně činností zahrnuta do soukromé nebo do společenské zóny.

V souladu s našimi klimatickými podmínkami a obvyklým životním stylem má stále význam přiměřeně velké zádveří s šatnou nebo alespoň dostatečným prostorem pro odkládání kabátů a bot. Zatímco v evropských zemích na západ od naší republiky se za standard považuje koupelna ke každé ložnici, u nás se stále můžeme setkat s projekty domů pro čtyři až pět osob, kde je koupelna i toaleta jen jedna. Častým problémem (a to nejen typových domů) je nedostatek úložných prostor. V minulosti bylo běžné, že rodinné domy měly sklep, v současnosti se tak staví minimálně, protože i částečné podsklepení značně stavbu prodraží. Dejme tomu, že šatnu nahradí vestavěné skříně a spížní skříň na potraviny, ale pokud k domu náleží zahrada, je třeba někde ukládat sekačku a zahradní nářadí, ale také například kola nebo lyže. Pokud se rozhodnete pro dům s garáží, je obvykle možné využít ji i částečně pro ukládání věcí, nicméně komora nebo sklad jsou vždy užitečné.

Další požadavky na prostor má technické zázemí domu – kotel, tepelné čerpadlo, bojler nebo zásobník teplé vody, rekuperační jednotka a podobně. I když tato zařízení směřují k menším, kompaktnějším tvarům, není ideální umístit je do koupelny či chodby. Proto je třeba již při výběru projektu uvažovat požadovanou energetickou náročnost domu a způsob vytápění a ohřevu vody. Někteří dodavatelé již nabízejí typové domy v různých provedeních odpovídajících různé energetické náročnosti.

Cihla, nebo dřevo

Stavební technologie běžně používané pro stavby rodinných domů (dům zděný z keramických nebo betonových tvárnic, rámové dřevostavby, domy montované na bázi dřeva, betonu) vycházejí finančně přibližně stejně. Pro cenu domu je rozhodující jeho velikost, technické vybavení a dokončovací prvky.

Na kvalitu domu má pak zásadní vliv vlastní provedení, každá technologie má své výhody a své méně pozitivní stránky. Volbu konkrétní technologie obvykle ovlivňuje řada faktorů, někdy i poněkud iracionálních. Rozhodující je, pokud zvolíte určitou technologii, stavět s firmou, která má s touto technologií prokazatelně dlouhodobé zkušenosti.

-Monika Smekalová, Dům a zahrada 6/2011-