Chcete se procházet místy, kudy skutečně kráčely dějiny? Pak nemůžete minout západočeské město Cheb. Z pohledu historické architektury máte šanci poznávat různorodé stavební slohy.

Barevný svět

Jedním z hlavních symbolů architektury města je Špalíček neboli 11 částečně hrázděných, původně kupeckých domů na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Stavět se začaly ve 13. století, dokončené byly v 15. století. Šlo o tři bloky domů, dodnes se zachovaly dvě řady, které ve 20. století prošly zásadní renovací. Mezi nimi je super úzká Kramářská ulička; když do ní vejdete, jako byste se ocitli ve středověku. Pro původně gotické kamenné domy jsou typická úzká průčelí a vícepatrové střechy, které kdysi fungovaly jako sklady zboží.

Zdroj: Youtube

Dům zrady

Kousek od Špalíčku stojí Pachelbelův dům, u nějž se dochoval gotický portál (měšťanský dům byl přestavěný v renesanci). K návštěvě láká hlavně tím, že v roce 1634 tady skončil život významné, byť kontroverzní osoby našich i evropských dějin, Albrechta z Valdštejna. Krvavá jatka po staletí fungovala jako magnet, proto se už v 19. století v části objektu zřídilo muzeum, které tu najdete i dnes. A v něm několik expozic včetně Valdštejnova okruhu.

Další lákadla

Samozřejmě se vyplatí obejít celé náměstí, abyste mimo jiné viděli Schirdingerův či Gablerův dům. Nebo starou radnici (gotika) či novou (baroko), kde sídlí Galerie výtvarného umění. Součástí galerie je i Retromuseum ve Schillerově domě. Na náměstí budete obdivovat také Herkulovu a Rolandovu kašnu.

O něco dál objevíte nejstarší svatostánek v Chebu - chrám sv. Mikuláše a Alžběty. Původně šlo o románskou baziliku, ale ta už byla mnohokrát přestavovaná. Stejně jako areál františkánského kláštera, v němž se mimo jiné skrývá jedinečná gotická křížová chodba z 1. poloviny 14. století. A ještě jeden balzám na nervy, uklidňující zahrada.

Unikát v unikátu

Z historického centra to nemáte daleko ani ke zdejšímu hradu. Přesněji, k říšské falci, jediné tohoto typu hradní architektury u nás (falc je synonymum pro raně středověká sídla, která se podobají hradům). Hrad pochází ze 2. poloviny 12. století a hlídá ho Černá věž. Za jeho opevněním objevíte další unikát – dvojitou románsko-gotickou kapli sv. Erharda a Uršuly. Projděte se nádvořím, obdivujte torzo paláce, kasematy a jiné atraktivity.

A přitom si představujte, že kráčíte místy, kudy kdysi procházeli slavní panovníci, včetně Karla IV. či Jiříka z Poděbrad.

Nebo se nejprve mrkněte na video:

Zdroj: Youtube

Zdroj: tic.cheb.cz, denik.cz